Τη θέση του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διεμήνυσε η επικεφαλής του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας αιχμές κατά του τρόπου που έγιναν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως η συζήτηση στη Βουλή έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της: «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους παλαιοκομματισμούς. Ο κ. Κικίλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό».
Η ίδια υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.
Σε αυτό το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για 10 λόγους:
- Η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην βουλευτική λειτουργία αλλά επιθυμεί μία βουλή διακοσμητική
- Κίνητρό της κυβέρνησης δεν είναι η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία
- Δεν έγινε καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών
- Δεν εξαγγέλθηκε συγκεκριμένη πολιτική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την οδική ασφάλεια, ενώ δεν έγινε καν αναφορά στα 57 θύματα των Τεμπών
- Δεν υπήρξε τοποθέτηση για τις προτάσεις αναθεώρησης που έθεσε το κόμμα της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
- Εξαγγέλθηκε αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού
- Η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση, ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο
- Δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης για την πολιτική προστασία ούτε για την αξιοποίηση των εθελοντών
- Είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική σε ζητήματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
- Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι θα ακολουθήσει πολιτική συμπεριληπτική για εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.
Κλείνοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ακούστηκαν και «θετικές τοποθετήσεις» όπως η ανάκτηση δημοσίου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η πολιτική για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν είναι «αυτοσκοπός» της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιτίθεται σε όλα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση να ακούει την «κριτική και τις επισημάνεις» της αντιπολίτευσης.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να απαγορευτούν στη Βουλή οι «ρατσιστικές, σεξιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις» καθώς δεν αποτελεί «ζήτημα ελευθερίας του λόγου» αλλά «βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».