Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πολίτες και εθελοντές σπεύδουν στη φωτιά την ώρα που η κυβέρνηση αδρανεί (vid)

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πολίτες και εθελοντές σπεύδουν στη φωτιά την ώρα που η κυβέρνηση αδρανεί (vid)

«Πολίτες και εθελοντές σπεύδουν στη φωτιά την ώρα που η κυβέρνηση αδρανεί, οι πολίτες έχουν δίκιο (…) Για τις φωτιές υπάρχει έλλειψη βούλησης», επισήμανε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Η ίδια ανέφερε, ακόμη:

«Είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει. Οι κάτοικοι στην Ρόδο, εδώ και μέρες όχι απλώς φωνάζουν πραγματικά με λυγμούς και με κραυγές αγωνίας και απελπισίας, ζητάνε συνδρομή. Επειδή προσωπικά έζησα την εμπειρία της Εύβοιας πριν από δύο χρόνια, γιατί ήμουν εκεί στις πυρκαγιές και έζησα την πλήρη απραξία, με το να προελαύνει η φωτιά σε συνθήκες μάλιστα άπνοιας και να μην υπάρχει καμία παρέμβαση, όχι απλώς νιώθω την οργή των κατοίκων της Ρόδου και των πολιτών, αλλά θεωρώ ότι είναι πια “στο μη παρέκει” η κατάσταση και η έλλειψη οργάνωσης της πολιτείας.

(…) Τίποτα, δεν λειτούργησε. Είναι ξεκάθαρο ότι ενώ πριν από δύο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα υπάρξει οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας, ότι ιδρύεται Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ότι θα γίνουν όλα αυτά που θα επιτρέψουν να πούμε το “ποτέ ξανά”, αυτό γίνεται ξανά και ξανά, είμαστε στην ίδια κατάσταση, δηλαδή έλλειψης εξοπλισμού, ακόμα μισθωμένα εναέρια μέσα, ανεπαρκή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εξουθενωμένοι λίγοι πυροσβέστες οι οποίοι προσλαμβάνονται ως εποχικοί.

Έλλειψη συντονισμού, έλλειψη αντανακλαστικών, έλλειψη συνολικά σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σχεδίου το οποίο θα είναι σχέδιο, αφενός μεν πρόληψης, αφετέρου δε έγκαιρης ανταπόκρισης. Διότι όταν αφεθεί μία πυρκαγιά να θεριέψει, μετά οι δικαιολογίες μπορεί να είναι χίλιες και πολλές από αυτές βάσιμες. Το θέμα είναι τι κάνει ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας ώστε εγκαίρως να αντιδράσει ακόμα και εκεί όπου θα ξεσπάσει πυρκαγιά, είτε λόγω εμπρησμού, είτε λόγω ατυχήματος, είτε λόγω της κλιματικής κρίσης την οποία επικαλούνται. Και είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που όμως δεν μπορεί να σημαίνει ότι είναι στο έλεος της φωτιάς ολόκληρη η χώρα, όπως συμβαίνει σήμερα».

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο από την πυρκαγιά στο Μάτι, σημείωσε:

«Συμπληρώνονται πέντε χρόνια, χτες είχαμε την μαύρη επέτειο. Ήμουν εκεί με τους κατοίκους και θα είμαι πάντα δίπλα τους μέχρι να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη, τιμωρία και δικαίωση. Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την Βόρεια Εύβοια και την εθνική καταστροφή με τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και φαίνεται να υπάρχει ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας ο οποίος δεν είναι ούτε στελεχωμένος, ούτε εξοπλισμένος. Δεν είναι σε θέση να αντιδρά και να προκαλεί, να προλαμβάνει και να προστατεύει.

Και την ίδια ώρα βλέπουμε την κυβέρνηση να φέρνει ως πρόταση την ανάθεση καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρου στους πυροσβέστες, με άμεση συνέπεια φυσικά, αφενός να μην υπάρχει ανταπόκριση στα πραγματικά καθήκοντα εκείνου που πρέπει να οδηγήσει στα ασθενοφόρα, και αφετέρου εκείνοι οι οποίοι πρέπει να διατίθενται για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για την πρόληψη, να διατίθενται σε άσχετα καθήκοντα.

Αυτή ήταν η ερώτησή μου: Αν δηλαδή υπάρχει πράγματι βούληση για το “πότε ξανά” και ποιες πρόνοιες έχουν ληφθεί και ποιες όχι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει. Και η απάντηση που έλαβα, ήταν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και αυτό εμένα μου φαίνεται τρομακτικό. Γιατί όταν φτάνουμε να λέει η κυβέρνηση ότι τελικώς όλα καλά τα κάνει και αυτό που συμβαίνει είναι αναπόδραστο, τότε εξανεμίζονται και οι ελπίδες να αναλάβει πραγματική ευθύνη και πραγματική πρωτοβουλία, ώστε κάποτε να αποκτήσουμε πραγματική πολιτική προστασία».

Για τους εμπρησμούς, επισήμανε:

«Οι περιπτώσεις των εμπρησμών, πέραν κάποιων οργανωμένων που θέλουν άλλου είδους αντιμετώπιση με το οργανωμένο έγκλημα, είναι πολλές φορές και περιπτώσεις ατυχημάτων, εμπρησμού δηλαδή από αμέλεια.

(…) Υπάρχουν λοιπόν και οι δύο περιπτώσεις. Η ουσία είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτσι ενεργοποιημένος ώστε ανεξαρτήτως της εγκληματικής ή αμελής δράσης να υπάρχουν εκείνες οι εγγυήσεις ότι δεν θα προελάσουν τα αποτελέσματα, να υπάρχουν περιπολίες, να υπάρχει φύλαξη, να υπάρχει εποπτεία. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ που και με εναέριους τρόπους μπορεί να υπάρχει και έλεγχος, έγκαιρος εντοπισμός μιας πυρκαγιάς, μιας εστίας για να μη φτάνουμε “στο μη παρέκει”. Δεν είναι δηλαδή η απάντηση στο γιατί φτάνουμε εκεί, ότι υπάρχουν εμπρησμοί. Εμπρησμοί υπάρχουν. Από κει και πέρα η πολιτεία δεν είναι ανυπεράσπιστη και αδύναμη απέναντι στους εμπρηστές.

(…) Και θα έπρεπε και σωστά ήρθε η ασυλία της κ. Δούρου. Για την Πλεύση Ελευθερίας συνολικά, οι πολιτικές ασυλίες, βουλευτικές και υπουργικές, θα πρέπει να καταργηθούν. Είναι η πρότασή μας να υπάρξει κατάργηση και της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών της βουλευτικής ασυλίας και είναι πρότασή μας να αναθεωρηθούν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Είναι αδιανόητο να έχουμε προνόμια, αξιόποινες δράσεις στο πολιτικό προσωπικό και δυστυχώς αυτό είναι και η αιτία για πάρα πάρα πολλές πληγές στη χώρα μας».

«Αποτελεί νίκη μας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού»

«Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να ψηφίζει» ανέφερε σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί νίκη μας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού».

Ενώ πρόσθεσε:

«Η Πλεύση Ελευθερίας ήταν εκείνη που στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων διαμαρτυρήθηκε για τους περιορισμούς στους Έλληνες της διασποράς, τους Έλληνες της Ομογένειας, τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Ήταν η κύρια παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και η δική μου αναφορά.

Θεωρούμε εξαιρετικά θετικό το μέτρο και το ψηφίζουμε. Δεν έχουμε καμία αναστολή, αντίθετα ζητάμε να επεκταθεί κιόλας το δικαίωμα αυτό. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα ψήφου σε αυτούς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά δεν είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εμείς λέμε κάθε Έλληνας πολίτης. καθένας και καθεμία δηλαδή που έχει ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα, να μπορεί να ψηφίσει. Άρα θα πιέσουμε την κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο, Όπως επίσης πιέζουμε προκειμένου να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ελληνική επικράτεια σε συμπολίτες μας όπως οι φοιτητές, οι Έλληνες, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που φέτος δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω του ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έκλεισαν και δεν μπόρεσαν να γραφτούν στην περιοχή, στην περιοχή όπου βρίσκονταν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή, πρόδωσε τους πολίτες»

«Δεν έχω καμμία προτίμηση για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή, πρόδωσε τους πολίτες.

Ενώ πρόσθεσε:

«Ορθώς είναι σε αποδρομή γιατί πρόδωσε τους πολίτες, πρόδωσε τις αρχές του, πρόδωσε όλα όσα είχε εξαγγείλει. Με εντυπωσιάζει πραγματικά το πόσο ο κυβερνητισμός και η αγάπη για την εξουσία διαβρώσει τόσο πολλούς ανθρώπους. Με εντυπωσιάζει η πλήρης απουσία τους από τη Βουλή σε όλη αυτή την περίοδο. Δηλαδή είναι δειγματοληπτικοί, όπως και της κυβέρνησης δυστυχώς και της κυβερνητικής ομάδας.

Αλλά και η λεγόμενη αξιωματική αντιπολίτευση είναι παντελώς απούσα. Έρχεται στη Διάσκεψη των Προέδρων που αφορά τα κύρια θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί η Βουλή και το μόνο θέμα που θέτει είναι το πώς θα καθίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της Βουλής.

Πλήρης απουσία και απόλυτος κυνισμός. Με ξένισε τρομακτικά η στάση τους στην άρση ασυλίας Δούρου, όπου περίπου η τοποθέτηση ήταν ότι θα πρέπει να βγει και δικαιωμένη η κυρία Δούρου από το έγκλημα στο Μάτι. Αυτό το θεωρώ ύβρη προς τους πολίτες και προς τα θύματα και συνολικά θεωρώ πάρα πολύ αναμενόμενο το αποτέλεσμα ότι αυτό το κόμμα καταρρέει. Τώρα το πώς θα πάνε στην επόμενη μέρα και ποιοι αρχηγοί θεσμοί και ποιες φιλοδοξίες και ποιες ισορροπίες θα επικρατήσουν είναι κάτι που θα το παρακολουθήσετε.

(…) Ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι ουσιαστικά είπαν ότι όταν είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στους πολίτες και το συμφέρον τους και την εξουσία, διάλεξαν το συμφέρον τους και την εξουσία, δεν έχω καμία προτίμηση.

Η κυρία Αχτσιόγλου ήταν υπουργός Εργασίας και προώθησε όλα τα αντεργατικά μέτρα. Ο κύριος Παππάς είναι ένας καταδικασμένος πρώην υπουργός για ατιμωτικό αδικήματα – γιατί παράβαση καθήκοντος είναι ατιμωτικό αδίκημα. Ο κύριος Τσακαλώτος είναι ο υπουργός που έφερε το τρίτο μνημόνιο και το επέβαλε και το εφάρμοσε.

(…) Και ο κ. Φάμελλος που προΐσταται αυτή τη στιγμή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι υπουργός Περιβάλλοντος. Ο υπεύθυνος την περίοδο του Μαρτίου, ο υπεύθυνος για τις Σκουριές, ο υπεύθυνος για ένα σωρό περιβαλλοντικά ζητήματα και εγκλήματα που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, πραγματικά δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα να πούμε ότι κάποιος είναι καλός».

Δείτε επίσης: Νίκος Παππάς: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ μικρός για να “αποστρατευτεί”» (vid)

Loading

Play