Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι «οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Μάλιστα, σχολίασε πως «ονειρεύονται καρβέλια» όσοι επιζητούν πρόωρες εκλογές, εξηγώντας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν ανόητος να μην θέλω να το ζήσω και αυτό. Να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς επιτροπεία».
Δίνει το χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη
Με τη συνάντησή του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και με όσα δήλωσε μετά από αυτήν, ο πρωθυπουργός έδωσε, ουσιαστικά, το χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη ενόψει των επόμενωνων αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», δήλωσε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας, αλλά και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική.
«Βρήκες τον μπελά σου»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Μπουτάρη έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να λέει στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στην αρχή της συνάντησης:
«Βρήκες τον μπελά σου… Συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις».
Σκοπιανό
Όσον αφορά το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμη» και «ευαίσθητη» τη διαπραγμάτευση ενώ είπε, χαρακτηριστικά, ότι θα είναι «μεγάλη νίκη» της ελληνικής πλευράς, το να «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”».
«Εχουν γίνει βήματα και εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση», είπε χαρακτηριστικά.
«Ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε “μην παραδώσετε”. Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Όχι από εμάς».
“Λέγεται ‘Μακεδονία’ εδώ και 70 χρόνια”
«Οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται ‘Μακεδονία’. Και φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο».
«Κάποιοι ανόητοι λένε, πάτε να δώσετε. Δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται ‘Μακεδονία’ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή.Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται».
“Μεγάλη νίκη ο προσδιορισμός”
«Αρα λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο».
«Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας», κετέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.