Του Γιάννη Συμεωνίδη
Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Θα επιδιώξω να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Το αργότερο τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές.
Θα είναι επιτυχία να κλείσουμε τη συνταγματική μας θητεία.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποδίδει μεγάλη σημασία στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τις οποίες άλλωστε θεωρεί κι ένα στοίχημα για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να χτίσουν ένα μέτωπο κατά της ακροδεξιάς λαίλαπας με αφορμή το Μεταναστευτικό.
Κατά τον ίδιο, η ευρωκάλπη θα αναδείξει την αληθινή εικόνα των πραγματικών τάσεων στην ελληνική κοινωνία και θα αποτελέσουν θετικό πρόκριμα για το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2019.
Ο πρωθυπουργός βασίζει την αισιοδοξία του στο ότι είναι η κυβέρνησή του που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στο ότι προστάτευσε την κοινωνική πλειοψηφία και πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα την ενισχύσει ακόμα περισσότερο.
«Κοστολογημένα μέτρα»
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως τα μέτρα φοροελάφρυνσης και οι παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν θα βρουν αντίθετους τους δανειστές, οι οποίοι είναι άλλωστε ενημερωμένοι.
Βασίζουν την αισιοδοξία τους και στο ότι τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα, αν κι αρνούνται να εξειδικεύσουν τι ειπώθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Παρασκευής κι αν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις στους ομολόγους του της Ευρωζώνης ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.
Έτσι κι αλλιώς στην κυβέρνηση αισθάνονται πως το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο είχε αρχίσει να δημιουργείται από το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τους επιτρέπει να μην ανησυχούν για τους εξωγενείς παράγοντες- Τουρκία, Ιταλία, αναδυόμενες αγορές- οι οποίοι εμποδίζουν την έξοδο της χώρας μας στις αγορές το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο δικαιολογούν και την άρνησή τους να αποδεχθούν ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο με τη μορφή της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.