Απογοήτευση και στο ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό

Απογοήτευση και στο ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Απογοήτευση επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό, καθώς εκείνοι που δεν υπουργοποιήθηκαν τον θεωρούν κατώτερο των περιστάσεων.

Στα βασικά υπουργεία- Εξωτερικών, Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Μεταναστευτικής Πολιτικής- έμεινε η ίδια πολιτική ηγεσία, όπως εξάλλου και το επιτελείο του Μαξίμου- Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Τζανακόπουλος-, με την εξαίρεση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Ακρίτα Καϊτατζή, ο οποίος αντικαθιστά τον Μιχάλη Καλογήρου που τοποθετήθηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην θέση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είχε δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες.

Από το Μαξίμου παραδέχονται ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι σαρωτικός, αλλά λειτουργικός, αν και παραδέχονται ότι θα επιθυμούσαν να είναι ευρύτερα τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά- πέραν της παπανδρεϊκής Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της σημιτικής Μυρσίνης Ζορμπά-, αλλά και στην Κεντροδεξιά, η οποία περιορίστηκε στην Κατερίνα Παπακώστα.

Το ίδιο περιορισμένη ήταν και η ενσωμάτωση στελεχών της γενιάς των σαραντάρηδων.

Ριγμένος του ανασχηματισμού είναι κι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν αναβαθμίστηκε προς μεγάλη ικανοποίηση, όπως λένε οι κακές γλώσσες, του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Βεβαίως περισσότερο ριγμένοι είναι όσοι αποχώρησαν:

οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σταύρος Κοντονής, Βαγγέλης Αποστόλου, Λυδία Κονιόρδου, με να χρυσώνεται το χάπι στον κ. Κουρουμπλή με την θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κατηγορείται από κυβερνητικούς βουλευτές πως, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, επέλεξε να κρατήσει τις ισορροπίες και στην κυβέρνηση πέρα από το κόμμα και να οπισθοχωρήσει στις απαιτήσεις των «βαρόνων», μικρότερων και μεγαλύτερων στην ηλικία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραμονή του Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά και στο υπουργείο Οικονομίας, όπου πρόθεση του κ. Τσίπρα ήταν να αναβάθμιζε τον Αλέξη Χαρίτση, ίσως τον πιο επιτυχημένο υπουργό αυτής της κυβέρνησης.

Τελικώς προκρίθηκε ο κ. Χαρίτσης να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας υπόψη ότι το 2019 έχουμε κι αυτοδιοικητικές εκλογές κι ο νέος υπουργός γνωρίζει τα μυστικά του ΕΣΠΑ και πού αυτά μπορούν να κατευθυνθούν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Έκπληξη, πάντως, θεωρείται η επιλογή της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη ως υφυπουργού Εσωτερικών, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο τελευταίος πέτυχε όχι μόνο να παραμείνει υπουργός Άμυνας, αλλά και να απαλλαγεί από τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βγήκε κι αυτός κερδισμένος με την ανάληψη του υπουργείου Ναυτιλίας, εξέλιξη που δεν ενθουσίασε τον αναπληρωτή Νεκτάριο Σαντορινιό ο οποίος ανάμενε την αναβάθμισή του.

Νέος τοποτηρητής του Μαξίμου στο Πεντάγωνο τοποθετήθηκε ο Πάνος Ρήγας, άλλος ένας πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τον Δημήτρη Βίτσα, που αναλαμβάνει αυτήν τη δουλειά.

Έκπληξη πρέπει να θεωρείται και η τοποθέτηση, ως υπουργού κι όχι ως αναπληρωτή, στο Προστασίας του Πολίτη της Όλγας Γεροβασίλη, όχι όμως και η αναβάθμιση της μέχρι πρότινος υπεύθυνης του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου ως υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης.

Η επιστροφή, εξάλλου, του Μάρκου Μπόλαρη στην κυβέρνηση ως υφυπουργού Εξωτερικών στόχο έχει να του κλείσει το στόμα, αφού μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους πιο ηχηρούς εσωκομματικούς αμφισβητίες της κυβέρνησης.

Τον αντιπολιτευτικό του οίστρο, ωστόσο, πλήρωσε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν υπουργοποιήθηκε παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εξάλλου, θα εκπροσωπούνται πλέον στην κυβέρνηση από τον Γιώργο Δημαρά μετά από την απομάκρυνση του Γιάννη Τσιρώνη.

Τα βιογραφικά των νέων μελών της κυβέρνησης

Μυρσίνη Ζορμπά

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972).

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων.

Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής (2000-2004).

Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ.

Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου.

Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της:

Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995,  Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Λευτέρης Κρέτσος

Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι διδάκτωρ Εργασιακών Σχέσεων και μέχρι το διορισμό του ως Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (2015), κατείχε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή εργασιακών σχέσεων και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο του Greenwich (Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς).

Νωρίτερα στη σταδιοδρομία του εργάστηκε στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, ως εθνικός απεσταλμένος της Ελλάδας.

Στο παρελθόν, έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά ερευνητικά και ακαδημαϊκά προγράμματα, καθώς και σε συμβουλευτικές δράσεις σχετικές με τη διαμόρφωση πολιτικής στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, τα κοινωνικά δικαιώματα κ.α.

Το 2015 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Ριζοσπαστικά Συνδικάτα στην Ευρώπη & το Μέλλον της Συλλογικής Εκπροσώπησης», καθώς και η έκδοση «Νέοι Εργαζόμενοι και Συνδικάτα».

Τον Μάρτιο 2015 ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τον Σεπτέμβριο 2016 εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Δεκέμβριο 2016 έως και τον Αύγουστο του 2017 είχε αναλάβει παράλληλα και τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στάθης Γιαννακίδης

Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 10/09/1985, μεγάλωσε και ζει στη Ξάνθη, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Οικονομολόγος, Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.

Το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ξάνθης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Παράλληλα, παραμένει γραμματέας της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης.

Μέλος του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Μιχάλης Καλογήρου

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Foggia της Ιταλίας.

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001.

Τον Φεβρουάριο του 2014 εξελέγη σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, συντάκτης του Νόμου για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, συντάκτης του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας στις διαπραγματεύσεις με τα  τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για θέματα ΜΜΕ.

Τον Μάιο του 2015 ορίστηκε μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Yπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) με απόφαση της πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου- Χριστοφίλου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα.

Πάνος Ρήγας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα είχε συνδικαλιστική δράση στο χώρο της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης.

Υπήρξε για πολλά χρόνια γραμματέας του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».

Εντάχθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ και υπήρξε μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του και μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Έχει διατελέσει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου.

Εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Οκτώβρη του 2015 και επανεξελέγη τον Οκτώβρη του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Γεννήθηκε το 1988. Αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας. Είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο υπήρξε μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»,και εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014.

Έχει συμμετάσχει στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύηςκαι έχει υλοποιήσει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Δημαράς

Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο- Κουτσοχέρι Μεσολογγίου στις  από αγροτική οικογένεια, τελείωσε την Παλαμαϊκή Σχολή Μεσολογγίου και μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές και εργασία. Είναι Πολ. Μηχανικός  ελεύθερος επαγγελματίας  με γραφείο μελετών και κατασκευών, τώρα συνταξιούχος ΤΣΜΕΔΕ,  παρακολούθησε οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ. Στη δικτατορία συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου , συνελήφθη και βασανίστηκε. Μεταδικτατορικά ενεργοποιήθηκε μέσα από την αριστερά και την οικολογία και αγωνίστηκε για ζητήματα δημοκρατίας, παιδείας, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. , μέλος Δ.Σ. συλλόγων μηχανικών , μέλος της επιτροπής σύνταξης του ΓΟΚ επί Αντ. Τρίτση, μέλος επιτροπής Υπουργείου Παιδείας για θέματα τεχνικής εκπαίδευσης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Δήμου Αγ. Παρασκευής , πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Αγώνα για τη προστασία του Υμηττού , μέλος και συντονιστής του Πανελλαδικού Δικτύου Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τη δημιουργία των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ». Στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος της επιτροπής εκλογικού προγράμματος, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2010  με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής . Συμμετείχε στην επιτροπή χωροταξίας και αναπλάσεων καθώς και στην επιτροπή παιδείας και πολιτισμού. Στις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε Βουλευτής στη Β περιφέρεια Αθηνών, ως ο πρώτος Οικολόγος Πράσινος βουλευτής και ο πρώτος οικολόγος βουλευτής από τη διάλυση των Οικολόγων Εναλλακτικών το 1993. Συμμετέχει στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στη μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος. Ήταν συντονιστής  της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού  Έργου( ΕΠΕΚΕ περιβάλλοντος) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.  Συγγραφέας πολλών άρθρων για οικολογία, βιώσιμη οικονομία ,  αστικές αναπλάσεις, πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα κ.λ.π.

Σταύρος Αραχωβίτης

Ο Σταύρος Αραχωβίτης γεννήθηκε το 1972 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Διετέλεσε επικεφαλής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος, συμμετέχοντας σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών για λογαριασμό φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και ΟΤΑ. Έως το 2014 εργάστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία – τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Εχει επίσης εργαστεί ως υπεύθυνος εκπαιδεύσεων Νέων Αγροτών στην Βιολογική Κτηνοτροφία και σε εφαρμογή του προγράμματος «ΔΗΜΗΤΡΑ». Συνεργάστηκε επίσης με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας με σκοπό την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων.

Είναι τακτικό μέλος του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Εκλέχθηκε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι πτυχιούχος κτηνιατρικής σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος της σχολής ανθρωπιστικών σπουδών του τμήματος ευρωπαϊκού πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ως βουλευτής είναι μέλος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου, Εθνικής Άμυνας και Εθνικών Υποθέσεων, μέλος της ειδικής μόνιμης επιτροπής ελληνισμού της διασποράς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Χιλής, όπως επίσης και μέλος της επιτροπής Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων των Παρευξείνιων χωρών PABSEC.

Το 1993 και το 1996 ήταν υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Loading

Play