Γεωργαντάς: Στόχος η Ελλάδα τουλάχιστον στο μ.ο. στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Γεωργαντάς: Στόχος η Ελλάδα τουλάχιστον στο μ.ο. στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, και βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στο “Πρακτορείο 104.9” και δίνοντας την εικόνα της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ είπε ότι θα αποτυπώνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, τον οδικό χάρτη σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις, την εικόνα διαχείρισης των μεγάλων ζητημάτων -κόκκινα δάνεια, εισφορές, φόροι- σε βάθος τετραετίας.

Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα έχει τη μορφή παροχολογίας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την μετάβαση της χώρας στην επόμενη ψηφιακή εποχή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι στην 26η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ 28 χωρών ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία.

“Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας να είμαστε τουλάχιστον στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών” τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, επισημαίνοντας, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ψηλά στην ατζέντα και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να τυποποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν έτσι ώστε ο κάθε πολίτης είτε από τον υπολογιστή του, είτε από τα ΚΕΠ να μπορεί να παίρνει online την υπηρεσία που ζητά από το κράτος.

Στην κατεύθυνση αυτή με αρμόδιο τον κ. Γεωργαντά έχει ξεκινήσει η απλούστευση και ο επανασχεδιασμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών στα υπουργεία με ταυτόχρονη ψηφιοποίηση του εναπομείναντος απαιτούμενου και απαραίτητου για την εξυπηρέτηση του πολίτη αντικειμένου.

Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο προς επίλυση ζήτημα ήταν εκείνο της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπουργείων και πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους ίδρυσης του υπουργείου ήταν αυτός, ενώ το υπουργείο πλέον “θα είναι συνυπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων και όλων των άλλων υπουργείων πλην των διαβαθμισμένων”.

Έτσι ο πολίτης θα μπορεί να αντλεί, κατόπιν αιτήσεώς του, από την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου όλα τα δεδομένα που τον αφορούν προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Είπε ακόμα ότι το δημόσιο θα προβεί σε πολλαπλές ενέργειες στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και καταπολέμησης του “ψηφιακού αναλφαβητισμού”, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας και τον υφυπουργό Ν. Μηταράκη, ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι ο διορισμός ανά υπουργείο και υπηρεσία του “ψηφιακού υπαλλήλου” που θα είναι ο υπεύθυνος κίνησης των δεδομένων.

Μιλώντας για το υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε χθες το Κιλκίς, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύνδεσης της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς με το σιδηροδρομικό δίκτυο και στις σχετικές ανακοινώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη για την δημοπράτηση του έργου σε ορίζοντα διετίας.

Είπε ακόμα ότι συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Πιερρακάκη και τον κ. Ζαρικόπουλο, διαπίστωσαν ότι το διαδίκτυο στη βιομηχανική περιοχή κινείται με ταχύτητες 3G, ενώ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα θα προβλέπεται το πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών με στόχο την αναβάθμιση του δικτύου.

Ακόμα η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες για την ολοκλήρωση του Οίκου Ευγηρίας στο Κιλκίς.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι την επόμενη Παρασκευή θα επισκεφθεί το Κιλκίς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, “την μοναδική έδρα Πρωτοδικείου που δεν έχει δικαστικό μέγαρο” με στόχο την ένταξη του Κιλκίς στο σχεδιασμό για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου.

Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε απορροφήσει “μόνο το 22% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ καλύφθηκε μόνο το 34% των οργανικών θέσεων για την παροχή ασύλου” με αποτέλεσμα “να μην έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας και ταυτόχρονα να υπάρχει ένα πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την παροχή ασύλου”.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη σεβόμενη το εσωτερικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο “έτσι ώστε με ξεκάθαρο και σύννομο τρόπο να αντιμετωπίζεται κάθε περίπτωση αίτησης για πολιτικό άσυλο”.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας που θα προσφέρουν καλύτερη διαμονή.

Ερωτηθείς και για το Κιλκίς “που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα” είπε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογική “επιβάρυνση” όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play