Καμίνης: Πρώτα ξεκαθαρίζεις τις αρμοδιότητες και μετά αλλάζεις τα συστήματα

Καμίνης: Πρώτα ξεκαθαρίζεις τις αρμοδιότητες και μετά αλλάζεις τα συστήματα

«Πρώτα ξεκαθαρίζεις τις αρμοδιότητες και μετά αλλάζεις τα εκλογικά συστήματα», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης επισήμανε, εκ προοιμίου ότι ο «Καλλικράτης» είχε μια συνεκτική φιλοσοφία, με δήμαρχο εκλεγμένο με καθολική ψηφοφορία και του έδινε τα μέσα να εκτελέσει το πρόγραμμα του. Του εξασφάλιζε μια πλειοψηφία, «υπερβολική ίσως, αλλά πάντως του την εξασφάλιζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση δεν συμβαδίζει με την έννοια ενός κατακερματισμένου δημοτικού συμβουλίου.

«Το δήθεν δημοκρατικό πρόσχημα της απλής αναλογικής έγινε καθ’ υπερβολήν. Δεν ελήφθη ούτε καν η στοιχειώδης μέριμνα να μπει ένα κατώφλι, έστω του 3%, για να μην έχουμε αυτόν τον απόλυτο κατακερματισμό των δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής για την καθιέρωση της απλής αναλογικής με τον «Κλεισθένη», σημείωσε όμως ότι και σήμερα εκείνο που έπρεπε να γίνει πρώτα είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

«Έρχεστε και κάνετε αυτό το μπάλωμα και προσπαθείτε κάτι πολύ δύσκολο βέβαια, να εισαγάγετε μία λογική κυβερνησιμότητας σε έναν τραγέλαφο», είπε ο Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα επιτελικό κράτος το οποίο στην ουσία ουδέποτε θα μπορέσει να λειτουργήσει έτσι, αν δεν προχωρήσουμε στη ριζική αποκέντρωση, γιατί ζούμε σε μία πραγματικότητα ενός υπερτροφικού κεντρικού κράτους».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο. «Για την πρόληψη των εγκλημάτων δεν μπορείς αβασάνιστα,στον χώρο του πανεπιστημίου να εισάγεις τις δυνάμεις καταστολής και να περιπολούν, όπως θα μπορούν να περιπολούν ή να παρίστανται σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, σε οποιαδήποτε πλατεία ή πεζόδρομο μιας πόλης», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ελευθερίας, ακαδημαϊκής ελευθερίας που απαιτεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

«Αυτό απαιτεί ένα στάδιο ελευθερίας το οποίο υπερβαίνει την κοινή ελευθερία, γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώροι, όπου εκεί θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι καινοτόμες ιδέες, εκεί θα εμφανιστούν και οι ριζοσπαστικές ιδέες που θα προωθήσουν την επιστήμη. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να εξομοιώνουμε τον χώρο των πανεπιστημίων με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο», είπε και παρότρυνε την κυβέρνηση:

«Δείτε τις διατάξεις 6 και 8 του νόμου Διαμαντοπούλου. Δείτε πώς απορρέει από το αυτοδιοίκητο ότι μπορεί το ίδιο το πανεπιστήμιο υπ’ ευθύνη του να έχει δυνάμεις φύλαξης της περιουσίας και των προσώπων τα οποία λειτουργούν εκεί. Αυτά θα έχουν την προληπτική αρμοδιότητα, για την προληπτική διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Σας προτρέπω, λοιπόν να μελετήσετε τις ρυθμίσεις αυτές, να τις εισαγάγετε και πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε και την απαραίτητη ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους ως εγγύηση ελευθερίας και βεβαίως, την ελευθερία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους η οποία προϋποθέτει -κακά τα ψέματα- όπως είπα και πριν, κατά κάποιον τρόπο και μια ελευθεριότητα».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play