Γιάννης Κουτσούκος: «Η κυβέρνηση παίρνει 10 και μοιράζει 1…»
INTIME

Γιάννης Κουτσούκος: «Η κυβέρνηση παίρνει 10 και μοιράζει 1…»

Την πεποίθησή του πως «η οικονομία δεν βγήκε από τα μνημόνια», καθώς «τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της διπλής αφαίμαξης με φόρους, εισφορές και περικοπές», εκφράζει Γιάννης Κουτσούκος.

Ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την οικονομία, την παροχολογία, τις εκλογές και τα περί συνεργασίας της κυβέρνησης με τους «καραμανλικούς».

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Κουτσούκος:

-Η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, καταθέτοντας τον προϋπολογισμό για το 2019, είπε ότι είναι «το πρώτο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής» αφού η οικονομία βγήκε από τα Μνημόνια. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Η οικονομία όχι μόνο δεν βγήκε από τα μνημόνια, αλλά το αντίθετο. Κουβαλάει το βάρος των μακροχρόνιων μνημονιακών δεσμεύσεων που η Κυβέρνηση ανέλαβε για τη χώρα, χωρίς μάλιστα να νομιμοποιείται γι’ αυτό.

Απόδειξη ότι για να βγει το πλεόνασμα των 7 δισ. που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το 2022, περιέκοψε τα λεγόμενα “αντίμετρα”, καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό δε, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι ο προϋπολογισμός είναι απαλλαγμένος μέτρων, έχουμε φόρους πάνω από 1 δισ. και μείωση κοινωνικών δαπανών, ως αποτέλεσμα των συσσωρευμένων μέτρων του 3ου Μνημονίου και του λεγόμενου 4ου, δηλαδή των μέτρων που συνόδευσαν το Μεσοπρόθεσμο 2016-2022».

-Κατηγορείτε την κυβέρνηση για παροχολογία αλλά ο αντίλογος είναι ότι το επιτρέπει το σημαντικό πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί…

«Η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική παρατεταμένης και διαρκούς λιτότητας ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεών της για υπερβολικά πλεονάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλεονάσματα της περιόδου 2016-2022 αθροίζονται σε 56,8 δισ. ενώ την ίδια περίοδο η προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται σε 37 δισ. Κατά συνέπεια τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της διπλής αφαίμαξης με φόρους, εισφορές και περικοπές. Επομένως η κριτική μας ότι η κυβέρνηση παίρνει από τους πολίτες 10 και μοιράζει 1 είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και μάλλον επιεικής».

-Αυτό που επιμόνως ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, τη μη περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση το πέτυχε. Δεν είναι θετικό;

«Έχω δηλώσει ήδη, ότι χαιρόμαστε που η κυβέρνηση θα ψηφίσει την Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει από τις 05/07/2018 για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων και θα ξεψηφίσει τον νόμο της που τις περιέκοπτε. Θα χαρούμε δε πολύ περισσότερο αν η κυβέρνηση υιοθετήσει και το δεύτερο σκέλος της πρότασής μας που αφορά τις περικοπές στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016, που με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες κατά 30%, αν διορθώσει την αδικία στις συντάξεις χηρείας, αν αυξήσει τις συντάξεις φτώχειας στα 500Euro όπως έχουμε προτείνει».

-Ποια είναι τα βασικά σημεία της δικής σας πρότασης για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να ξεπεραστεί η κρίση;

«Παρουσιάσαμε ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε, σε μια επιτυχημένη εκδήλωση στη Βουλή, παρουσία επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, με την μορφή Πρότασης Νόμου την “Πρώτη Δέσμη Μέτρων για την Οικονομική Ανασυγκρότηση και την Κοινωνική Δικαιοσύνη”. Στα 40 άρθρα αυτού του Σχεδίου Νόμου περιγράφονται με ακρίβεια και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των νοικοκυριών από φόρους και εισφορές που επέβαλε η Κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει τελικά παραγωγή νέου πλούτου.

Παράλληλα, στην ίδια πρόταση προτείνουμε μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

Είναι μέτρα του “Σχεδίου Ελλάδας” στο οποίο επανειλημμένα έχει αναφερθεί η Φώφη Γεννηματά. Θα ακολουθήσουν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για το δημογραφικό, τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.λπ..

Αλήθεια, μιας και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια τι την εμποδίζει να αποδεχθεί τις προτάσεις μας που κινούνται στα όρια του δημοσιονομικού χώρου και τι την εμποδίζει πολύ περισσότερο να αποδεχθεί προτάσεις που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως π.χ. η δεύτερη ευκαιρία, οι 120 δόσεις, η προστασία της α΄ κατοικίας;».

-Πότε βλέπετε να γίνονται οι εκλογές;

«Όπως διαπιστώνετε η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει με βάση τις εκτιμήσεις του για την απομείωση της επερχόμενης ήττας. Έχει όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι με πιο πιθανό αυτό του Μαΐου, καθώς μια αρνητική καταγραφή στις Ευρωεκλογές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιβεβαίωνε το μέγεθος της ήττας. Έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα με τις αβεβαιότητες που καλλιεργούνται σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και το κόστος που σωρεύεται στην οικονομία, όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο».

-Κύριε Κουτσούκο, υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι «καραμανλικοί», συνεργάζονται εις βάρος σας; Πώς το τεκμηριώνετε;

«Πρώτα-πρώτα, σε επανειλημμένες συζητήσεις στη Βουλή, με αφορμή την βιομηχανία των εξεταστικών που στήνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, έχουμε προτείνει τη σύσταση της μια και μόνης εξεταστικής από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι τώρα, για να διαπιστώσουμε με τη συνδρομή και επιστημόνων, τι έφταιξε και η χώρα μπήκε σε βαθιά κρίση. Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συμπεριλάβει στις εξεταστικές που έχει συγκροτήσει την περίοδο του μεγάλου εκτροχιασμού 2004-2009 για να προστατεύσει την κυβέρνηση Καραμανλή.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή με διασυνδέσεις στους μηχανισμούς και τα κυκλώματα της εξουσίας, είτε συμμετέχουν, είτε συνεργάζονται με την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να σπιλώσουν στελέχη του Κινήματός μας και μάλιστα με εντελώς προκλητικό τρόπο όπως συνέβη με την περίπτωση του κ. Σημίτη.

Είναι μια προσπάθεια να περισωθεί από την εκλογική συντριβή ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

-Σχετικά το επίμαχο πόρισμα για το C4i και την αναφορά που καταθέσατε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γιατί το κάνατε;

«Ασκήσαμε τα Κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ρωτήσαμε τον αρμόδιο Υπουργό της Δικαιοσύνης πού βρίσκεται το Βούλευμα 1732/2017 του Συμβουλίου Εφετών και γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για ενημέρωση της Βουλής και της Αρχής για τον έλεγχο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Δεν εμπλέξαμε εμείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Μαξίμου το έπραξε με ανακοίνωσή του. Εμείς ζητάμε να λειτουργήσει σωστά η δικαιοσύνη, να μην είναι μονόφθαλμη, αλλά τυφλή ανεξάρτητα ποιον αφορά κάθε φορά η έρευνά της».

-Στρατηγικός σας αντίπαλός σας στις εκλογές τελικά ποιος είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;

«Είμαστε Κίνημα της Κεντροαριστεράς, σαφέστατα οριοθετημένοι απέναντι στη Δεξιά και τη λαϊκίστικη Αριστερά που κυβερνά τη χώρα σε συνεργασία με την ακροδεξιά».

Αντίπαλος είναι η κρίση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας από το 2008 και οι μακροχρόνιες μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πιστεύουμε ότι για να τα αντιμετωπίσουμε χρειάζεται αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και πολιτική αλλαγή, μέσα από τον καθοριστικό για τις εξελίξεις ρόλο του Κινήματος Αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση διατυπώνουμε, με όση περισσότερη σαφήνεια τις προτάσεις μας για το που πρέπει να πάει η Ελλάδα και αντιστρέφουμε έτσι το ερώτημα που με πονηρία μας απευθύνουν για το αν είμαστε με τον έναν ή με τον άλλον. Τους ρωτάμε λοιπόν αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας και τους καλούμε αν συμφωνούν να συμπορευτούν μαζί μας».

-Πώς σχολιάζετε τη στήριξη υποψηφίων σας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι στοιχείο ευρύτερης συνεργασίας;

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει ισχυρούς δεσμούς και παρουσία στην Τ.Α., καθώς είναι φορέας των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έκανε το ΠΑΣΟΚ, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της εχθρικής του στάσης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και της απέχθειάς του στο πολιτικό της προσωπικό είχε ισχνή παρουσία ακόμα και την περίοδο της εκλογικής του εκτόξευσης. Τώρα λοιπόν που βλέπει να έρχεται η εκλογική ήττα και μπροστά στην αδυναμία του να συγκροτήσει αξιόπιστα και αξιόμαχα ψηφοδέλτια προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αυτούς που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε “βλαχοδήμαρχους”. Κατά συνέπεια δεν σηματοδοτεί κανενός είδους συνεργασία, αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί πίσω από αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν στο Κίνημα Αλλαγής, πολύ δε περισσότερο που η πολιτική του όπως είχε εκφραστεί επανειλημμένα με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες ήταν σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, στην οποία απ’ ότι φαίνεται δεν πιστεύει».

Loading