Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρετά τον «οραματιστή» Κόφι Ανάν

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρετά τον «οραματιστή» Κόφι Ανάν

Με μία μακροσκελή δήλωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου απέτισε φόρο τιμής στον Κόφι Ανάν, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία, ειδικά την περίοδο που η χώρα μας είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν οραματιστή, τις ιδέες του οποίου οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου:

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε οραματιστής, με ανοιχτό πνεύμα και αντίληψη των μελλοντικών προκλήσεων. Για αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άνοιξε τον ΟΗΕ και ευρύτερα τη διπλωματία σε συνέργειες με τους νέους, τους διανοούμενους, την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες.

Σε αυτόν χρωστάμε την πρωτοβουλία για τους “Στόχους της Χιλιετίας”, που εστίασαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας παγκοσμίως, με σημαντικότατα αποτελέσματα ειδικότερα στη μείωση της φτώχειας.

Οι “Στόχοι της Χιλιετίας” αποτέλεσαν τη βάση για ένα επόμενο σημαντικότατο βήμα της διεθνούς κοινότητας, τη Συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG Sustainable Development Goals) και την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Συνεργάστηκα στενά μαζί του, ειδικότερα όταν η Ελλάδα είχε αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Θυμάμαι καλά το θάρρος του να ορθώσει το ανάστημά του σε κρίσιμες στιγμές για τη διεθνή κοινότητα, όπως όταν δεν δίστασε να καταδικάσει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, που έγινε χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη φιλοσοφία του, όπως και στην άσκηση των καθηκόντων του, πρωτεύουσα θέση είχε ο διάλογος και η συνεργασία, ως μέσο επίλυσης των διαφορών και των συγκρούσεων. Πίστευε βαθιά πως, όταν δίνεις χώρο στους ανθρώπους να συνεργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις ακόμη και τις πιο σκληρές συγκρούσεις.

Στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστός, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μπορεί οι προσπάθειες αυτές να μην τελεσφόρησαν, αλλά η επίλυσή του, μετά από δεκαετίες πρωτοβουλιών, έφτασε πολύ κοντά.

Το έργο του βέβαια, είναι πολύ ευρύτερο.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα από ειδικές αποστολές και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν, εργάστηκε για έναν κόσμο πιο ειρηνικό και δίκαιο. Την τελευταία περίοδο της ζωής του είχε ξεκινήσει μια καθοριστική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας παγκοσμίως. Πρωτοβουλία επίκαιρη στην εποχή μας, όπου η Δημοκρατία βάλλεται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αυταρχικές προσωπικότητες αλλά και το μανιπουλάρισμα της νέας τεχνολογίας, όπως των social media. Επίκεντρό του ήταν και η Αφρική, όπου ήθελε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών.

Πολλές από τις προτάσεις και τις ιδέες του για ένα ισόρροπο και λειτουργικό παγκόσμιο σύστημα παραμένουν επίκαιρες. Οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε».

Loading

Play