«Η έκθεση “Αλληλεγγύη και Αντίσταση” αναδεικνύει μια άγνωστη αλλά πολύτιμη πλευρά της ιστορίας των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς μας δείχνει την πολύ σθεναρή αντίσταση αλλά και αλληλεγγύη που έδειξαν Έλληνες και Γερμανοί κατά τη διάρκεια της χούντας», ανέφερε στo σύντομο χαιρετισμό της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, εγκαινιάζοντας την έκθεση που φιλοξενείται στο νέο κτίριο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, στην Κοζάνης.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung (Αθήνα), τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και, όπως ανέφερε η κ. Νοτοπουλου, «είναι ένα μικρό δείγμα στήριξης του έργου της νέας Βιβλιοθήκης καθώς έπεται και συνέχεια».
Προανήγγειλε πρωτοβουλίες, δράσεις και εκδηλώσεις που θα απευθύνονται κυρίως στη νέα γενιά και που θα έχουν ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κατέληξε λέγοντας ότι «ανοίγουμε ένα κύκλο εκδηλώσεων και έχουμε σκοπό να φέρουμε στο φως το ιστορικό αρχείο που υπάρχει στο κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και να τεθεί στη διάθεση των νέων ερευνητών».
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, σημείωσε ότι «η έκθεση αναδεικνύει τις πλευρές της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα» και εξέφρασε την ελπίδα το περιεχόμενο της έκθεσης να γίνει η αφορμή ώστε «να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιστεκόμενοι στο λαϊκισμό της εποχής».
Η έκθεση επικεντρώνεται στον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα, αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις, καθώς και τη στήριξη που παρείχαν τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η έκθεση, εκτός του ότι αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση, αποκαλύπτει μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Η υφυπουργός, εκτός από την έκθεση, ξεναγήθηκε στους χώρους της Βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο, στο δανειστικό τμήμα αλλά και στο υπόγειο όπου φυλάσσονται οι πολύτιμοι θησαυροί της, όπως χειρόγραφα, παλαίτυπα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων από το 1470, χάρτες και άτλαντες. Το ενδιαφέρον της υφυπουργού κέρδισε ο σπάνιος Άτλαντας του Άνθιμου Γαζή, που εκδόθηκε το 1800, στη Βιέννη.
Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος, εξήγησε ότι απ’όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο τέσσερα αντίτυπά του σε όλο τον κόσμο: Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας, στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 6 Νοεμβρίου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ