Του Γιάννη Συμεωνίδη
Σε μια προσπάθεια αναπτέρωσης του κομματικού ηθικού ενόψει των πολλών και δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια ανάδειξης του διαφορετικού του προγράμματος από αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είναι λογικό, στο Μαξίμου θα δώσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έμφαση στα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και τα οποία θεωρούν ικανά να αναστρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και να απομακρύνουν τη συζήτηση από το αν και πότε θα την ρίξει ο Πάνος Καμμένος.
Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η έμμεση αναφορά του κ. Τσίπρα στον υπουργό Άμυνας, όταν υπογράμμισε πως η Αριστερά δεν έθεσε ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
Σε αυτό το μέτωπο κυβερνητικές πηγές δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι θα αποσαφηνιστεί η κατάσταση με την αναμενόμενη συνάντηση αυτήν την εβδομάδα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τον οποίο θεωρούν εντελώς απρόβλεπτο.
«Όταν συμφώνησαν να τα ξαναπούν το Μάρτιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών υποθέσαμε πως είχαμε ησυχάσει, αλλά αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα.
Γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι», σχολιάζουν με νόημα οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως ο κ. Καμμένος μιμείται όλο και περισσότερο τον Ιταλό ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι.
Δεν θα περιμένει τον Μητσοτάκη
Από τις κουβέντες, ωστόσο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. προκύπτει πως ελάχιστοι είναι οι σύνεδροι οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές νωρίτερα, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, εκτιμάται από τους σύνεδρους πως ο κ. Τσίπρας δεν θα περιμένει την πρόταση δυσπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου νωρίτερα.