Η απλή αναλογική ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ!

Η απλή αναλογική ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Σταμάτη Μαλέλη πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

Κι αυτό γιατί την θεωρούν «λαγό» εξελίξεων και πως εκπροσωπεί τη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία προτιμά να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, την οποία αξιολογεί ως επωφελή για το κόμμα της μολονότι δεν την είχε υπερψηφίσει.

Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη δημιουργία Κίνησης με κεντροαριστερή προέλευση η οποία θα σπρώξει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε πολιτικό γάμο, στη σύμπτυξη δηλαδή προοδευτικού μετώπου απέναντι στον «νεοφιλελεύθερο» Κυριάκο Μητσοτάκη και στον «ακροδεξιό» Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, έγκειται στο ότι στην Κίνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί αμέσως μετά από τις γιορτές, φέρεται να συμμετέχουν τόσο παπανδρεϊκοί όσο και σημιτικοί!

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, από το Μαξίμου διαψεύδουν το σενάριο να φτάσει για κύρωση από την ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο, εμμένοντας στο ότι θα έρθει το Φεβρουάριο για να υπερψηφιστεί το Μάρτιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυμπανίζουν την απόλυτη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να είναι αυτός ο πρωθυπουργός ο οποίος θα κυρώσει τις Πρέσπες και θα καταγραφεί ως ο ηγέτης που έλυσε ένα χρονίζον εθνικό θέμα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου για τον οποίο δεν αισθάνονται καμία σιγουριά ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στο να μην υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

«Η Ανγκελα θα βάλει μυαλό στον Κυριάκο»

Από την άλλη, αισιοδοξούν πως η σαρανταοκτάωρη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις αρχές του έτους θα «βάλει μυαλό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πειστεί να μην θέσει ζήτημα κομματικής γραμμής στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία, αλλά κι ενδεχομένως να την υπερψηφίσει κι ο ίδιος, αφού οι πρόσφατες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη σκοπιανή Βουλή αίρουν, πάντοτε κατά την κυβέρνηση, τους όποιους φόβους περί «μακεδονικού αλυτρωτισμού».

Η καγκελάριος, άλλωστε, της Γερμανίας δεν έρχεται μόνο για να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και για να πιέσει για την επίλυση του Μακεδονικού, ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια, η οποία δίνει έμφαση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο άνοιγμα, επομένως, άλλης μίας αγοράς για τα γερμανικά προϊόντα.

Η κυρία Μέρκελ, εξάλλου, θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στα Σκόπια λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

 

 

 

Δείτε επίσης: «“Θερμό” επεισόδιο ίσως καθυστερήσει τη συμφωνία»

Loading

Play