Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συνέρχεται το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, η οποία θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια το οποίο προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη συνανάπτυξη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
“Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως διπλωματικό και οικονομικό κέντρο αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.
Με τη νέα θετική δυναμική η οποία δημιουργείται στα Βαλκάνια μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, την απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, τη συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ, την προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/ υποδομών/ ενέργειας στα Βαλκάνια- για παράδειγμα η σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με τη στήριξη της ΕΕ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Βάρνας ο συντονισμός ανάμεσα στις χώρες της περιοχής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Συντονισμός στη Θεσσαλονίκη κι ενόψει “16+1”
Σε αυτό το μήκος κύματος η ατζέντα των συζητήσεων της Τετραμερούς στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει:
– Περιφερειακές εξελίξεις (ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, Μετανάστευση/ Προσφυγικό).
– Συντονισμό ενόψει της Συνόδου των “16+1” (Κίνα+ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων) η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου.
– Έργα υποδομών/ μεταφορών/ ενέργειας. Θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη παράλληλη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών- από την πλευρά της Ελλάδας του Χρήστου Σπίρτζη- των τεσσάρων χωρών.