Στις 17 Μαίου στη Βουλγαρία, στο περιθώριο της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την ανακοίνωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών το Σάββατο -μετά από πολύωρη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ- ουσιαστικά προανήγγειλε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ σε επίπεδο πρωθυπουργών. Όπως είπε, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά».
Όπως φαίνεται, ο Ζόραν Ζάεφ συνειδητοποίησε ότι πρέπει να υποχωρήσει όσον αφορά την erga omnes ισχύ της ονομασίας προκειμένου να επέλθει οριστική λύση. Έτσι, η ΠΓΔΜ έθεσε όρο η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να πραγματοποιηθεί σε βάθος δύο χρόνων και στη βάση ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη -με αντάλλαγμα, φυσικά, να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ο βασικός άξονας της συμφωνίας
Όσον αφορά το όνομα, Ελλάδα και Σκόπια έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο όνομα Άνω Μακεδονία (GornaMakedonija), χωρίς να αποκλείται και το Νέα Μακεδονία (NovaMakedonija). Η ελληνική πλευρά ζητούσε το όνομα μόνο στα σλαβικά, ενιαίο και αμετάφραστο, ενώ τα Σκόπια ήθελαν να είναι δύο λέξεις και να μεταφράζεται. Στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα υποχώρησε, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή της ισχύος του ονόματος erga omnes.Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για την αξιολόγηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το δικαίωμα veto, τις εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς και οι ρήτρες απόσυρσης των δύο πλευρών. Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το θέμα του δημοψηφίσματος -για το οποίο ο Ζάεφ έχει δεσμευτεί αλλά είναι προφανώς πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε αυτό καθώς η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας πολύ δύσκολα θα περάσει.