«Όχι σε δημοψήφισμα για τα Σκόπια»

«Όχι σε δημοψήφισμα για τα Σκόπια»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

«Να προσέλθουμε σε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση όλες οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία την ώρα της λύσης» για το Σκοπιανό, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην Politik ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί, πάντως, πως ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στο συγκεκριμένο σύνθετο πρόβλημα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχεται ότι το μέλλον δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, αν κι εκτιμά πως θα είναι σαφώς καλύτερο και με ανοδική τροχιά για τη χώρα. Την ίδια ώρα, καταδικάζει απολύτως, ρητώς και κατηγορηματικώς τη βία, χωρίς «ναι μεν αλλά», και χαίρεται για το ότι πρώτη φορά δημοσιογράφος τον ρωτά για εκλογές το 2019 κι όχι το 2018, οι οποίες θα γίνουν, κατά τον ίδιο, χωρίς μικροκομματικά κολπάκια.

Σε σχέση με τους ΑΝΕΛ αποφεύγει να πάρει θέση για ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, λέει όμως με νόημα πως οι εκλογές θα κάνουν απολογισμό για όλους και για όλα, ενώ σημειώνει πως οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ κι όχι από τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να επιτύχουμε μεγάλη πλειοψηφία για ΠΓΔΜ»

-Άλλο γιαούρτι κι άλλο προπηλακισμοί ή σφαίρες. Το μίσος, ωστόσο, που βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις περιπτώσεις- ανεξαρτήτως αν χαρακτηρίζονται όλες «βίαιες»- δεν ανησυχεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τους υποχρεώνουν να καταδικάσουν τόσο, για παράδειγμα, την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη όσο και τις «δράσεις» του Ρουβίκωνα με τον ίδιο τρόπο;

«Στις δημοκρατίες, στο θέμα της βίας, δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις ούτε αστερίσκοι, τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Αξιολόγηση των περιστατικών, επιμέτρηση και ελαφρυντικά είναι όροι που εμπίπτουν στο πεδίο του ποινικού δικαίου. Θέλω να είμαι σαφής, η καταδίκη σε τέτοιου είδους περιστατικά βίας, πρέπει να είναι απόλυτη, ρητή και κατηγορηματική, χωρίς «ναι μεν αλλά». Η πολιτική αντιπαράθεση και η αντίθεση οφείλει να γίνεται με επιχειρήματα και όχι με τη βία, όχι με ξύλο, τραμπουκισμούς και ακροδεξιές πρακτικές. Καταδικάζουμε τη βία με σαφήνεια στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως καταδικάζουμε και τα επικοινωνιακά τρικ που κατά καιρούς στήνονται γύρω από τα ζητήματα βίας. Η δική μας παράταξη, η Αριστερά, υπέστη πολλές φορές τη βία για πολιτικούς λόγους στον ταραχώδη 20ό αιώνα, είναι επομένως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο και τη διαδρομή μας η βία».

-«Στην περίπτωση που η κυβέρνηση πετύχει να φτάσει σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που έχει θέσει, θα «τολμήσει» να προχωρήσει σε ψήφισή της και στην περίπτωση που κανένα άλλο κόμμα δεν την αποδεχθεί; Γιατί όχι και δημοψήφισμα για ένα εθνικό θέμα που μας ταλαιπώρησε επί δεκαετίες;»

«Κατά τη γνώμη μου είναι θεμιτή η συσπείρωση πολλών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω από το στόχο της επίλυσης, με οφέλη για τη χώρα, του ζητήματος της ΠΓΔΜ, πόσο μάλλον όταν έρθει η ώρα της λύσης και η ψήφισή της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως υπάρχει ακόμα έδαφος διαπραγματεύσεων που πρέπει να καλυφθεί. Σε αυτό το σημείο θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω την τυχοδιωκτική τοποθέτηση της ΝΔ, η οποία υποστήριζε ότι η κυβέρνηση έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ. Έστω και τώρα, επομένως, έξι μήνες μετά θα πρέπει να προσέλθουμε σε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία την ώρα της λύσης αλλά και για να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε την κοινωνία  σε μια λύση συμφέρουσα και βιώσιμη για την πατρίδα μας. Δεν θεωρώ ότι ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε με επάρκεια να δώσει απαντήσεις στη συνθετότητα του προβλήματος, ταλαιπωρηθήκαμε ως κοινωνία, δαπανήσαμε μεγάλο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία μας υπεραπλουστεύοντας το ζήτημα τα περασμένα χρόνια. Ας μην κάνουμε ένα ζήτημα που έχει πολλά οφέλη για τη χώρα η λύση του, θέμα πολιτικής πόλωσης ή διχασμού στο εσωτερικό μας, άλλωστε δεν βλέπω καμία πολιτική δύναμη να το προτείνει ως μέσο απάντησης, εκτιμώ η Βουλή έχει τη νομιμοποίηση και την ιστορική ευθύνη να δώσει απαντήσεις».

«Σταθερά βήματα σε βιώσιμη κατεύθυνση»

-Διατυπώνονται ενστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πως το «Growth Strategy» της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκθεση ιδεών. Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, εξάλλου, κι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε τις παρεμβάσεις του σε μια παρελθοντολογία για ζητήματα τα οποία ο ελληνικός λαός έχει ήδη κρίνει και με την ψήφο του. Μήπως με όλα αυτά προετοιμάζουμε εκόντες άκοντες τα μνημόνια του μέλλοντός μας;

«Τα μνημόνια τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018. Το μέλλον δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερο με ανοδική τροχιά για την χώρα, την κοινωνία, την οικονομία. Δεν θέλουμε μετά τον Αύγουστο να γυρίσουμε στις εποχές της ασυδοσίας, των ελλειμμάτων και των χρεών, θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα σε βιώσιμη και δίκαιη κατεύθυνση. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Αν έλεγε το αντίθετο θα έπαιζε πρώτη είδηση, τώρα με δυσκολία το βρίσκεις στην ειδησεογραφία. Συνήθως οι εκθέσεις ιδεών δεν αποτυπώνονται με υπαρκτά νούμερα θετικής απόδοσης στους δείκτες της ανεργίας, στον ΕΦΚΑ, στους μακροοικονομικούς δείκτες, και σε όσα έχουμε επιτύχει από το 2015 μέχρι σήμερα με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

-Η κυβέρνηση δεν ήθελε να συνδεθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις ευρωεκλογές και τώρα είναι πιθανό αυτό να συμβεί με τις βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση που και οι δύο πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019. Μήπως η τοπική κάλπη, όπως και τα 14 περιφερειακά συνέδρια, χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων;

«Τα περιφερειακά συνέδρια είναι μια θεσμική κατάκτηση και πρέπει να παγιωθούν στο μέλλον ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η θετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι κομματική επιτυχία αλλά τομή διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας της κεντρικής διοίκησης με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς στην περιφέρεια, με όλη την κοινωνία. Χαίρομαι που επιτέλους ένας δημοσιογράφος με ρωτά για εκλογές μέσα στο 2019. Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω πλήρως το χρόνο και την ημερομηνία, σας λέω όμως ότι θα γίνουν με την ολοκλήρωση της θητείας και χωρίς μικροκομματικά κολπάκια».

«Δεν είναι ώρα να αποφασίσουμε για ΑΝΕΛ»

-Αντιλαμβάνεστε κάποια δυσφορία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση των συναδέλφων τους των ΑΝΕΛ, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν παραπέμπει σε κυβερνητικούς εταίρους; Η συνεργασία των δύο κομμάτων τελειώνει, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα την επαύριο των προσεχών εκλογών;

«Με τους ΑΝΕΛ είμαστε διαφορετικά κόμματα που έχουμε μια καλή συνεργασία εδώ και τριάμισι χρόνια. Οι διαφορετικές θέσεις και τοποθετήσεις είναι φυσιολογικές και αυτονόητες. Οι εκλογές θα κάνουν απολογισμό για όλους και για όλα, η συνεργασία μας είναι στην βάση της κυβερνητικής διακήρυξης του Σεπτέμβρη του 2015. Δεν είναι η ώρα όμως να μιλάμε για μια συνέχιση ή για ένα σπάσιμο της συνεργασίας, έχουμε ακόμα ένα χρόνο σκληρής και καθημερινής δουλειάς για να πετύχουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους στόχους που θέσαμε το 2015, ως δύο διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές αναλύσεις, προελεύσεις, διαδρομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Ανανεωτικής- Ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι ΑΝΕΛ της Λαϊκής Δεξιάς».

-Απαιτείται ενδεχομένως μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να αυξηθούν και οι πιθανότητες συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛ;

«Οι συνεργασίες γίνονται στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Εμάς μας ενδιαφέρει σε όλη την Ευρώπη ο διάλογος με τη σοσιαλδημοκρατία. Το ΚΙΝΑΛ, το ενδιαφέρει ο διάλογος με την Αριστερά; Οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ και όχι από τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή πολιτική και προγραμματική τοποθέτηση, το ΚΙΝΑΛ, τη διαμορφώνει εκ νέου τώρα και είναι λογικό, αφού κατά δήλωσή τους βρίσκονται σε διαρκή φάση ανασυγκρότησης. Τώρα αν η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ βρει περισσότερα κοινά σημεία με εμάς παρά με τον κ.Μητσοτάκη είναι κάτι που αφορά τους ίδιους».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018

Loading

Play