Tην άποψη πως Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη, με αφορμή τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη λήψη μέτρων και μάλιστα με πολύ αυστηρότερη διατύπωση ακόμη και από αυτή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Από τα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στις πράξεις. Το μήνυμα αυτό έχει ήδη εισπραχθεί από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την ΕΕ ότι κατέστη, τάχα, όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου, επειδή υιοθέτησε μια πολιτική αρχών».
«Αυτό δεν συνεπάγεται, βέβαια, άμεση διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Σημαίνει όμως ότι όσο επιμένει σε αυτές η Άγκυρα χάνει, δεν κερδίζει. Χάνει διπλωματικό κεφάλαιο, απομονώνεται ακόμη περισσότερο και όσο εντείνεται η απομόνωση της τίθεται σε κίνδυνο η πολύ ευπαθής σήμερα οικονομία της. Πρέπει, συνεπώς, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική αρχών, η οποία αποδίδει, επιμένοντας, βεβαίως, η καταδίκη της Τουρκίας να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα μέτρα, “ουσιώδη και όχι ήπια”», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άλλοι τρόποι αντίδρασης της Κύπρου και της Ελλάδας ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δίκαιου της Θάλασσας. Η προβολή ισχύος και η στρατηγική αναθεωρητισμού καθίσταται ολοένα και πιο αλυσιτελής γι ‘αυτήν. Η συνέχεια τους όχι μόνον δεν αποφέρει όφελος για την δημιουργία τετελεσμένων, όχι μόνον δεν της επιτρέπει να “γκριζάρει” περιοχές και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά την απομονώνει στην διεθνή κοινότητα, όπως έδειξε η πρόσφατη γενικευμένη καταδίκη τους».
Για την αντίδραση των ΗΠΑ
Σχολιάζοντας την αντίδραση των ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως οι χώρες αυτές, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και εξ αυτού του λόγου, σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Τούτο δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως «αποτελεί επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων».
«Η οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και η αδειοδότηση οικοπέδων σε μεγάλες πολυεθνικές συνέβαλαν καθοριστικά. Παράλληλα, αναπτύχθηκε η συστηματική και συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας με κύριο άξονα την ευαισθητοποίηση της ΕΕ, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω της ελληνικής πρωτοβουλίας των Med7 και την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά και την προώθηση των τριμερών σχημάτων στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή, κατ’ εξοχήν με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.