Με αφορμή την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της πΓΔΜ, στην οποία χρησιμοποίησε έξι φορές τον όρο «Μακεδονία» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μίλησε στον “Real FM” τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».
Σ’ ότι αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή Τραμπ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι «πρόκειται περί ανοησίας που φτάνει στα όρια της υποκρισίας» και πρόσθεσε πως «κάνουν σαν μωρές παρθένες όταν το λέει ο Τραμπ. Αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία. Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία».
Σε ερώτηση για τις συνεχείς αναφορές του Ζόραν Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το ’50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος, γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».
Επίσης σχετικά με τα εμπορικά σήματα και τις συζητήσεις που υπάρχουν για τα εμπορικά προϊόντα, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως «υπάρχουν δύο πράγματα στην πιστοποίηση: από ποια χώρα προέρχεται, εκεί θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, το ζητούμενο είναι στα εμπορικά σήματα και αυτό θα γίνει με διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα της ΕΕ. Επί 25 χρόνια όλα αυτά λεγόταν Μακεδονικά. Προϊόν ή παραγωγή Μακεδονίας. Το δεύτερο τελείωσε. Θα λέγεται προϊόν Βόρειας Μακεδονίας, τα εμπορικά σήματα είναι υπό συζήτηση»
Επιπλέον απαντώντας στο αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε πως γνωρίζει «τι λέει ο εταίρος των ΑΝΕΛ αλλά οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία και είναι φανερό ποιος την έχει αυτή τη στιγμή. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων, αλλά με πλειοψηφία βουλευτών» ενώ κάλεσε τη ΝΔ «να μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα, αλλά να πει στους βουλευτές της, να ψηφίσουν κατά συνείδηση».
Και πρόσθεσε πως «πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν είμαστε κακοπροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούνι στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται» και με αφορμή τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ πρόσθεσε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα με αυτό. Είναι αλήθεια όμως ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο».
Και κατέληξε: «Τέτοια συνθήματα όπως «φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια» αποτελούν δείγμα ανόητου ελληνικού αλυτρωτισμού και παραβίαση του διεθνούς νόμου. Οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία θα πρέπει αυτά τα αλυτρωτικά στοιχεία να τα απομακρύνουν από τις γραμμές τους».