Μ. Σπυράκη: Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη

Μ. Σπυράκη: Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη

Την πεποίθησή της ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να ξαναβάλει την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη και θα το κάνει γιατί η χώρα εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας, ασφάλειας δικαίου και καθίσταται σταθερά αλλά γρήγορα, ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, αλλά και για τα κεφάλαια σε όλο τον κόσμο» εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλάει με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων οικονομιών στην ΕΕ, επιχειρώντας να αναδείξει το στοιχείο ότι γίνονται ουσιώδεις αλλαγές πια και ότι η Ελλάδα δεν θα “ ξεφύγει”, είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως θα πορευθεί αυτή η κυβέρνηση» τόνισε η κ. Σπυράκη, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει βάλει στόχο να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις πρωτεύουσες που στην πραγματικότητα κρίνουν την οικονομική πολιτική της ΕΕ. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει στους εταίρους και πιστωτές το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα πρώτα βήματα που κάνει, με στόχο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Αυτές είναι», εξήγησε, «η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που τις αφορά όλες, από ένα μικρό κατάστημα μέχρι μια μεγάλη βιομηχανία, από το 28% στο 24% και τελικά στο 20% και ταυτόχρονα, η αυξημένη φορολογική συμμόρφωση». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ με την έκδοση των προσεχών σημειωμάτων, χαρακτηρίζοντας γενικότερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι «ως πέλεκυ αλλά ως αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς του κράτους προς τον πολίτη, με αυξημένη εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο πολίτης προς το κράτος».

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ΔΕΗ, παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τη χρηματιστηριακή της αξία, η οποία τον Οκτώβριο του 2014 ήταν στο 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα στο 0,3 δισ. ευρώ, αλλά και με τα κέρδη, που το 2014 ήταν 90 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2018 που έκλεισε με ζημιές 900 εκατ. ευρώ, όπως είπε.

«Είναι λοιπόν απαραίτητο και μάλιστα άμεσα -πριν από τις 15/9, ώστε ο ορκωτός λογιστής που θα κάνει παρατηρήσεις στις 24/9, να βρει καινούργια στοιχεία ή τέλος πάντων ένα σχέδιο που θα δώσει καινούργια στοιχεία- να βρεθούν εκείνα τα χρήματα που πρέπει να φτάσουν τα 800 εκατομμύρια ώστε να επιλυθεί το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση, φροντίζει ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ χρήματα με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων και συγχρόνως κυνηγώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Για τη κ. Σπυράκη, η «ΔΕΗ αποτελεί ενεργειακό πυλώνα στη χώρα μας και ταυτόχρονα πρέπει να εξυγιανθεί, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε εύλογη τιμή, να μη φορτώνει δηλαδή τους καταναλωτές προκειμένου να καλύψει η επιχείρηση τις αμαρτίες του παρελθόντος και τις κακές επιλογές που έγιναν στο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα οφείλει να απελευθερωθεί με σταθερά και στιβαρά βήματα, με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα να παράγεται περισσότερη καθαρή ενέργεια και που θα δίνει τελικά φθηνότερη ενέργεια, όχι μόνο στον οικιακό καταναλωτή, αλλά και στη βιομηχανία, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές».

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι το “ κλειδί” για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σε αυτή τη βάση η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργάστηκε, αλλά και, μεταξύ άλλων, συμφώνησε με τους πιστωτές τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ γι’ αυτό ως αντάλλαγμα» είπε η κ. Σπυράκη.

Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για «αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική», καθώς «έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό ο οποίος περιμένει πρώτα να μιλήσουν τα έργα του και μετά να περιγράψει τον επόμενο στόχο».

Σχολιάζοντας την περίπτωση της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου, επανέλαβε ότι «και εδώ έχουμε αλλαγή παραδείγματος, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγει έναν ακαδημαϊκό με διεθνείς περγαμηνές, ο οποίος μπορεί να φέρει πολλά και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

* Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading