Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της βαλκανικής χώρας.
«Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και επιβάλλει στη χώρα να υλοποιήσει σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα είναι, όμως, προς όφελος και της ΕΕ και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και σταθερός φίλος της Σερβίας.
«Δύσκολα τα τελευταία 10 χρόνια για τη χώρα μου»
«Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία σε μια περίοδο που οι άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα μου. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω την κρίση και, εφ’ όσον οι Έλληνες εμπιστευτούν τη ΝΔ στις εκλογές, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και των έργων υποδομής που θα συνδέσουν Ελλάδα -Σερβία και Σερβία – Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το μεταρρυθμιστικό έργο του κ. Βούτσιτς.
Απευθυνόμενος στον κ. Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «θέλω να τον συγχαρώ για τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν τελικά οικονομικό αντίκτυπο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Μείωση ανεργίας, χρέους, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, είναι σημαντικές επιτυχίες και είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι πολιτικές που πρεσβεύει το ΕΛΚ είναι οι σωστές πολιτικές για τη χώρα».
Για το Κόσσοβο
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η θέση του για το Κόσσοβο δεν θα αλλάξει. «Ενθαρρύνουμε το διάλογο του Βελιγραδίου με τη Πριστίνα που πρέπει να γίνεται χωρίς μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα. Αυτό το διάλογο θέλουμε να τον στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Νεμπόισα όπου πριν από 220 χρόνια, το 1798, θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.