Μητσοτάκης: «Μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος της»
INTIME

Μητσοτάκης: «Μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος της»

Την αισιοδοξία ότι μετά τις επόμενες εκλογές «η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι οι φετινές εξελίξεις στην χώρα μας θα έχουν σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της».

«Ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις»

Αναπτύσσοντας το «πολύ σαφές σχέδιο» της Ν.Δ. για το μέλλον της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις.

«Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη».

«Δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε πως «δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα» σημειώνοντας πως παρά το ότι είναι υπαρκτή μια προοπτική ισχυρής ανάκαμψης, δυστυχώς αυτή δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: «Η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί» σημείωσε.

«Σε περίπτωση που θέλετε να πειραματιστείτε με τον λαϊκισμό να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου»

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην «λαϊκίστικη κυβέρνηση» επισημαίνοντας το παράδοξο ότι «ενώ προερχόταν από την Αριστερά, σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα που προερχόταν από τη Δεξιά».

«Εκλέξαμε τους λαϊκιστές  στην εξουσία»

Εν όψει των ευρωεκλογών έκρουσε «καμπανάκι» για την «απειλή του λαϊκισμού» στην Ευρώπη «είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά». «Από αυτή την άποψη η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια ‘μπροστά’ από τις υπόλοιπες χώρες. Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά» είπε, καλώντας τους Ευρωπαίους «σε περίπτωση που θέλουν να πειραματιστούν αναλόγως, να έχουν στο νου το ελληνικό παράδειγμα».

«Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ ‘πολιτική του μετα-λαϊκισμού’. Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες. Όλες αυτές τις αξίες που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, και αποτελούν επίσης τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές» ανέφερε.

Αναφερόμενος τέλος στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει το αφήγημα που τις διέπει και οι δύο χώρες να επικεντρωθούν στις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξουμε το αφήγημα: Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά το μέλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες, το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση» παρατήρησε.

Loading

Play