Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλή -στη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο- τόνισε:
«Επιλέξατε, κ. Τσίπρα, για άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα εναντίον ανθρώπων [του κ. Πικραμένου] για να πάρετε φυσικά την απάντηση που σας άξιζε. Είναι ακριβώς η ίδια συμπεριφορά την οποίο υιοθετείτε συστηματικά, να σπιλώνετε ανθρώπους και στη συνέχεια, όταν αυτοί δικαιώνονται, να εξαφανίζεστε και να μην ζητάτε ούτε μια συγγνώμη.
Τα ΜΜΕ τα οποία υποτίθεται σας πολεμούσαν στη διάρκεια της τετραετίας τον κρεμάσανε στα μανταλάκια […] Τώρα που δικαιώθηκε έχετε το θάρρος να του πείτε “συγγνώμη που σε διέσυρα με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο”, αντί να κάθεστε να χασκογελάτε;» διερωτήθηκε.
«Ισχύει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «και για όλους τους υπόλοιπους του κατά τα άλλα μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονη νεοελληνικής ιστορίας, όπως μας έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησής σας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά τα άλλα αγωνιστήκατε εσείς για τη διάκριση και των διαχωρισμό μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα όταν καθηγητές χτίζονται μέσα στα γραφεία τους, όταν πολλά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και οι «μπαχαλάκηδες» βρίσκουν καταφύγιο εντός του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.
Προσέθεσε δε το εξής: «Μου ασκήσατε κριτική για τη σχέση μου με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιάνεστε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο Πολιτικό της Νομικής, αλλά δεν γράφτηκα ποτέ διότι είχα αποφασίσει να σπουδάσω στο εξωτερικό».
«Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Αν αναβαθμίστηκε το ελληνικό πανεπιστήμιο, σίγουρα δεν οφείλεται σε ό,τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια, με τον υπουργό που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά.
Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα επιφανών καθηγητών που επέστρεψαν από το εξωτερικό αλλά έφυγαν πάλι γιατί δεν άντεξαν το πόλεμο που δέχτηκαν, κυρίως από τη δική σας παράταξη» συμπλήρωσε.
Ο νόμος Διαμαντοπούλου πολεμήθηκε
Για τον Νόμο Διαμαντοπούλου τόνισε ότι αποτέλεσε νόμο διακομματικής συναίνεσης και η ΝΔ τότε έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και, παρά το ότι είχε σε ορισμένα σημεία διαφωνία, τον υπερψήφισε καθώς ήταν μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή παρά τις ατέλειές του. «Ο νόμος αυτός πολεμήθηκε από αντιδραστικές δυνάμεις, ενδεχομένως και κάποιες εντός του δικού μας κόμματος, σίγουρα όμως πολεμήθηκε οργανωμένα από εσάς» είπε.
«Κανείς δεν θέλει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Όμως δεν πρόκειται να δεχθώ ως πρωθυπουργός της χώρας και ως αρχηγός μιας παράταξης η οποία πολιτεύτηκε έχοντας στο πρόγραμμά της την κατάργηση αυτού του ασύλου, αυτής της διαστρεβλωμένης έννοιας του ασύλου, να κάνουμε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στο ζήτημα αυτό» πρόσθεσε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει σπουδή στην νομοθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Συνηθίστε, κ. Τσίπρα, σε γρήγορους ρυθμούς νομοθέτησης. Οι εποχές της ραστώνης και της χαλαρότητας ανήκουν στο παρελθόν».
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού την κ. Βεστάγκερ και θα της εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα παραβίασαν βάναυσα, όπως είπε, την ευρωπαϊκή υποχρέωση να αποκρατικοποιήσει την επιτροπή ανταγωνισμού.
«Θα της μιλήσω για το ποιόν της κ. Θάνου, η οποία έσπευσε […] να διορισθεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και να πάρει πίσω όλα αυτά τα ωραία που μας έλεγε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να υπηρετούν σε ανεξάρτητες αρχές με παχυλούς μισθούς διότι μπορεί να υπάρχει υπόνοια συναλλαγής.
Και θα της μιλήσω και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν είναι ανεξάρτητη και τεχνοκρατική επιλογή ο διορισμός στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της διευθύντριας κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η κ. Θάνου ό,τι και να λέει δεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισήμανε: «Όταν εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αντιληφθείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή, σε μια τόσο κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή».
Τέλος για τον διοικητή της ΕΥΠ μίλησε για τυπικό ζήτημα και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε αν ο κ. Ρουμπάτης, που είχε εξαιρετικά πτυχία, είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν του ανέθεσαν καθήκοντα.