Μόνο ελπίδες πήρε ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

Μόνο ελπίδες πήρε ο Τσίπρας από τον Ερντογάν

Για συνάντηση που δεν ήταν από τις εύκολες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Σε δύο ώρες θίξαμε όλη την ατζέντα» επεσήμανε και σχολίασε ότι τα πιο κρίσιμα είναι τα ζητήματα των δύο ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων.

Ως καλύτερη είδηση από τη συνάντηση όρισε ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία των δύο πλευρών για να βρεθεί ο τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε με στοιχεία την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο με υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από νησιά. Μάλιστα όπως ανέφερε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο το έθεσε με ένταση και στα μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία ανοιχτή πληγή μόνο για τη χώρα αλλά για ανοιχτή πληγή της συμμαχίας

Για το ζήτημα των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών

«Έθεσα επιτακτικά και κατ΄ ιδίαν το θέμα των στρατιωτικών» τόνισε ο πρωθυπουργός χωρίς να διευκρινίζει την απάντηση που έλαβε από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Αρκέστηκε να πει ότι « όπως αντιλαμβάνεστε ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο ζητημάτων. Τόνισε ωστόσο, ότι για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ζήτημα συμβολικό και επικοινωνίας το ζήτημα των 8 αξιωματικών.

«Κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι οποιοιδήποτε επιχειρούν να καταλύσουν την δημοκρατική ενότητα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από αυτές που είχα όταν μπήκα. Από τη δική μου πλευρά ξεκαθάρισα ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι:

«Δεν αποτελεί τιμή για μία χώρα να κρατά χωρίς να αποδίδει κατηγορίες ή να προχωρά τη δικαστική διαδικασία δύο στρατιωτικών»

Σημείωσε ότι αίτημα της ελληνικής πλευράς για τους 2 κρατούμενους στρατιωτικούς δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο για ένα νέο πλαίσιο στη σχέση μας.  «Η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να τη γυρίσουν προς το θετικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει γίνει» είπε.

Σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

«Σήμερα είναι ιστορική μέρα γιατί μετά από 10 χρόνια παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Με τη διακήρυξη της Συνόδου των Βρυξελλών καθίσταται σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα καταλήξουν αν και μόνο ολοκληρωθούν οι διαδικασίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την στάση του κυβερνητικού εταίρου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σχολίασε ότι «είναι γνωστό ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας. Δεν απασχόλησε όμως στη σύνοδο το θέμα αυτό».

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ προσωπικά εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε.

Διευκρίνισε πως όταν (η πΓΔΜ)  τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Καταλόγισε βαθιά υποκρισία στις πολιτικές δυνάμεις  που «έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έχουμε φτάσει ως εδώ».

Πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περισσότερες χώρες αναφέρονται στη γείτονα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό αλλάζει. Η μοναδική Μακεδονία θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα στη Βόρεια Ελλάδα και κανείς δε θα μπορεί πλέον να αναφέρεται στους γείτονες μας ως Μακεδονία».

«Η στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Αυτά πλέον είναι το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των δηλώσεων τους για την οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Απόδειξη αυτού του σταθεροποιητικού ρόλου είναι η επίλυση χρόνιων προβλημάτων» υπογράμμισε.

Για τα υπόλοιπα

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μετά τις αντιδράσεις για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και δήλωσε υποχρεωμένος να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της χώρας. «Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μεταναστευτικό και το θέμα της συμφωνίας με την επανεισδοχή των μεταναστών καταλήξαμε στην ανάγκη να έχουμε μία πιο στενή επικοινωνία με τους αρμοδιους υπουργούς οι οποίοι θα είναι σε μία στενή επικοινωνία.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν παρατηρείται κάτι ανησυχητικό με τις προσφυγικές ροές και «ελπίζουμε να συνεχιστεί η ηρεμία».

 

 

Loading

Play