Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα σταθερός εταίρος σε μία ασταθή περιοχή»

Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα σταθερός εταίρος σε μία ασταθή περιοχή»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να λειτουργεί ως σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, στο περιθώριο της τελετής αναγόρευσής του ως επίτιμου Διδάκτορα.

Παρουσιάζοντας τις δώδεκα αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως παράγοντα σταθερότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναλάβει και διαμορφώσει 16 πρωτοβουλίες και σχηματισμούς με επιτυχία.

Ειδικότερα, ως προς την εξωτερική πολιτική ανέδειξε καταρχήν τη σημασία της γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή μας: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας -Ουκρανία, Λιβύη, Ιράκ και Συρία-, περιοχές όπου διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και απαιτούνται εξισορροπητικές κινήσεις από τα μέρη του συστήματος που είναι σε σταθερή κατάσταση, ώστε να μην συμπαρασυρθούν, αν αδρανήσουν, και αυτά στην αστάθεια και καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα».

Η Ελλάδα ως «δυνατός κρίκος» σταθερότητας

Ο Ν. Κοτζιάς προέταξε επίσης τη σημασία της συμβολής της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και τη διαμόρφωση μίας πολιτικής ειρήνης, ώστε να γίνει ο «δυνατός κρίκος» της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στην Ευρώπη συνολικότερα. Ενώ ως ένα βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, δεν παρέλειψε ο υπουργός Εξωτερικών να αναφέρει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στη δεύτερη εποχή των μηχανών, όπως είπε, και στις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές, όπου το κέντρο του κόσμου μετακινείται από τη λίμνη του ατλαντικού σε εκείνη του ειρηνικού και από τη δύση στη νοτιοανατολική Ασία.

Αναφερόμενος στις 16 πρωτοβουλίες και τους 9 διεθνείς σχηματισμούς που προώθησε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία 3,5 χρόνια, είπε ότι βασίζονται σε ένα συμπαγές πλέγμα στρατηγικής θεώρησης η οποία πρωτίστως εστιάζει στην άσκηση μίας ενεργητικής και όχι παθητικής εξωτερικής πολιτικής, με ανάληψη πρωτοβουλιών και αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων.

«Η πολιτική των προσδοκιών και των ευσεβών πόθων»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα -πριν η κυβέρνησή μας αναλάβει την εξουσία- ήταν μία διαρκής προσδοκία ότι οι εκκρεμότητες κάποια στιγμή θα λυθούν από μόνες τους και εμείς δεν πρέπει να φύγουμε από μια κατάσταση ακινησίας. Χαρακτηριστικά λέγαμε ως προς το ονοματολογικό πρόβλημα που έχουμε με την πΓΔΜ: «Τι θα γίνει με τα Σκόπια; Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή δυσκολίες και τότε θα έρθει και η λύση στο ονοματολογικό. Τι γίνεται με την Αλβανία, με την οποία είχαμε προβλήματα εδώ και 70 ή 100 χρόνια; Θα περιμένουμε και κάποια στιγμή τα προβλήματα θα επιλυθούν ή θα εξαναγκαστεί η Αλβανία να εγκαταλείψει τις θέσεις της».

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μία πολιτική των προσδοκιών και των ευσεβών πόθων. Είναι μία πολιτική που κατά βάθος κρύβει μία εγωκεντρική και ανταγωνιστική θεώρηση των διεθνών σχέσεων, όπου η αδυναμία του γείτονα δεν αντιμετωπίζεται ως γενικότερο πρόβλημα σταθερότητας για την περιοχή, αλλά ως ευκαιρία επιβολής, επίτευξης “νίκης” στα διμερή θέματα. Είναι επίσης τόσο εξωπραγματική θεώρηση, όσο η προσδοκία κάποιων ότι η Ελλάδα θα υποχωρούσε από τα εθνικά της δίκαια και πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play