Του Γιάννη Συμεωνίδη
«Συνιστά η Τουρκία κίνδυνο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής»;
Αυτό το ερώτημα έθεσε το Politik στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για Θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο με αφορμή το ταξίδι του σε Αθήνα, Κίεβο και Βαρσοβία.
«Η Τουρκία καλείται να παίξει ένα σοβαρό και υποστηρικτικό ρόλο στο Νότιο Διάδρομο (“South Corridor”) Φυσικού Αερίου», ήταν η διπλωματική απάντηση του κ. Φάνον.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, πάντως, εξήρε και χειροκρότησε την προσπάθεια της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε κόμβο ενεργειακής ασφάλειας, στο να βρει εναλλακτικές πηγές- πέραν, δηλαδή, της Ρωσίας- ενεργειακής τροφοδοσίας, καθώς και τη σημασία της ως πύλης εισόδου αγωγών (“transit”) που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, όπως είναι ο Νότιος Διάδρομος κι ο IGB, καθώς κι ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.
Ο κ. Φάνον διαβεβαίωσε για τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας και μίλησε για κοινά συμφέροντα.
Στο ίδιο πλαίσιο, στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να προχωρά σε εξορύξεις στην ΑΟΖ της, καλώντας την ωστόσο να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.
Πιθανές κυρώσεις στην Ευρώπη για «Nord Stream ΙΙ»!
Την ίδια ώρα, ο κ. Φάνον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να επιβληθούν κυρώσεις στην ΕΕ από το αμερικανικό Κογκρέσο- με τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών- στην περίπτωση που προχωρήσει η κατασκευή του “Nord Stream II”, αλλά και του “Turkish Stream”, οι οποίοι παρακάμπτουν την Ουκρανία κι ενισχύουν, κατά την άποψη των Αμερικανών, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα- τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου θα προέρχονται από τη Ρωσία-, καθιστώντας τη Γηραιά Ήπειρο στρατηγικά ευάλωτη.
Γι’ αυτό και ζητά από την Κομισιόν να περάσει άμεσα την Κοινοτική Οδηγία για τη μεταφορά φυσικού αερίου που ενισχύει τη διαφάνεια.
«Ο Nord Stream είναι καθαρώς γεωπολιτικός και τον αξιοποιεί η Ρωσία, η οποία επιδίδεται σε καμπάνια παραπληροφόρησης για να διχάσει την Ευρώπη. Η ενεργειακή ασφάλεια επιτυγχάνεται μόνο μέσω της διαφοροποίησης και τρανό παράδειγμα γι’ αυτό είναι η Λιθουανία», πρόσθεσε ο κ. Φάνον.