Του Γ. Παπαδημητρόπουλου
Αμετακίνητος παρέμεινε στον τελευταίο ανασχηματισμό ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης «επιβιώνοντας» πολιτικά από τις αρκετές αλλαγές που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την… παλιά Νέα Δημοκρατία.
Φαίνεται ότι ο Γ. Βασιλειάδης αντιπροσωπεύει τη νέα… τάση που θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρεσβεύει την μετακίνηση της Κυβέρνησης προς το κέντρο και κυρίως θυμίζει πολύ… ΠΑΣΟΚ και τους λόγους θα σας τους εξηγήσουμε παρακάτω, αναλύοντας τα όσα έχουν γίνει μέχρι να φτάσουμε στην συμφωνία του υπουργείου με τη Super League.
Το αρχικό σχέδιο Βασιλειάδη
Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή με ερώτησή που είχε καταθέσει στη Βουλή στο τέλος Μαΐου, είχε αναφερθεί στην επερχόμενη αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, κατηγορώντας τον Γ. Βασιλειάδη για προχειρότητα και φθηνή ψηφοθηρία. Και δεν είχε άδικο…
Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου της, είχε ευχηθεί στον Βασιλειάδη «καλή τύχη» στην υποψηφιότητά του ως βουλευτής Αχαΐας. Ο λόγος διπλός.
Αφενός επειδή με φωτογραφική διάταξη το 2017 ο Βασιλειάδης είχε δώσει τη δυνατότητα στην Παναχαϊκή να… σβήσει τα χρέη της ανεβαίνοντας στην Football League 1 και αφετέρου γιατί ο ίδιος προσπάθησε να την ανεβάσει στην αρχή του καλοκαιριού του 2018 στη Super League, έστω και αν αυτή τερμάτισε 3η.
Ενδεικτικά διαβάστε τι ανέφερε η σχετική τροπολογία Βασιλειάδη: «… σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, ΑΑΕ (Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία) τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για καθεμία απ’ αυτές παραγραφή σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις».
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα καλά, πανηγυρίζουν γιατί θα τους ακολουθήσουν τα χρέη που έκαναν οι άλλοι;». Φυσικά και όχι, γιατί η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία τίθεται σε ισχύ: «Από την πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αγωνιστική περίοδο και εφεξής», ενώ διευκρινίζεται ότι «δεν θα εφαρμόζεται για τις ΑΑΕ που είχαν υποβιβαστεί πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017»!
Έτσι λοιπόν η Παναχαϊκή που την σεζόν 2016-2017 αγωνιζόταν στη Football League 2 (η παλιά Γ’ Εθνική) και ανέβηκε στην Football League 1 (η παλιά Β’ Εθνική) ξεκίνησε τις διαδικασίες για την σύσταση νέας ΠΑΕ, απαλλαγμένη από τα χρέη και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Άρα απολύτως λογικά ο Κώστας Κατσουράνης είχε γράψει τότε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η Παναχαϊκή ξαναβρίσκει το δρόμο της και από σήμερα βρήκε την υγεία της! Ο κ. Βασιλειάδης είναι κύριος με Κ κεφαλαίο!».
Δυο μέτρα και δυο σταθμά!
Βέβαια, όταν άλλες ομάδες με τα ίδια ακριβώς προβλήματα είχαν ζητήσει από τον υφυπουργό Αθλητισμού να ανοίξει και για εκείνες η πόρτα της… λύτρωσης (σ.σ. Ηρακλής), ο Γ. Βασιλειάδης ήταν αρνητικός αφού «πλέον στην Ελλάδα γίνεται ότι ορίζει ο νόμος». Όπου νόμος για τον Βασιλειάδη, είναι προφανώς το δίκιο της εκλογικής περιφέρειας που θα πολιτευθεί.
Και αν η πρώτη προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η δεύτερη ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού από το υπουργείο Αθλητισμού έλεγαν ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει πάνω από 24 ομάδες. Κυκλοφορούσε, όμως, έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία μια πληροφορία η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ παρά τις επίμονες ερωτήσεις. Ότι δηλαδή ο Γ. Βασιλειάδης ήθελε Super League με 20 ομάδες με τη λογική να πάρουν περισσότερες ομάδες, περισσότερα χρήματα!
Γιατί; Μα για να ανέβει η Παναχαϊκή, η οποία είχε τερματίσει 3η στην βαθμολογία. Αν γινόταν αυτή η παράνομη αναδιάρθρωση, η Παναχαϊκή μαζί με τον Κισσαμικό θα προβιβάζονταν στη Super League, ενώ στην κατηγορία θα παρέμεναν τόσο ο Πλατανιάς, όσο και η Κέρκυρα που αγωνιστικά έπεσαν στην Football League.
Έτσι ο υφυπουργός Αθλητισμού που πολιτευόταν στον Πειραιά, αλλά πλέον ξέρει ότι δεν έχει καμία τύχη να εκλεγεί βουλευτής στη συγκεκριμένη περιφέρεια, θα έκανε… περίπατο στην Πάτρα έχοντας «ανεβάσει» προηγουμένως την Παναχαϊκή στη Super League.
Του έκοψε το βήχα η UEFA
Στo… βαθύ ΠΑΣΟΚικό και μικροπολιτικό σχέδιο Βασιλειάδη έβαλε τέλος η UEFA, στην οποία εκτεθήκαμε ακόμα μια φορά ως χώρα, όταν έμαθαν τι σχεδιάζει ο αρμόδιος υφυπουργός. Λέγεται πως ο κ. Βασιλειάδης ήταν έτοιμος να προχωρήσει μέχρι και σε αλλαγή διάταξης νόμου, διότι ακόμα και αν γινόταν δεκτή η αναδιάρθρωση και η Super League συναινούσε στη διεξαγωγή πρωταθλήματος με 20 οι ομάδες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι αλλαγές θα ίσχυαν από τη σεζόν 2019-20 και όχι από τη σεζόν 2018-19. Ο υφυπουργός, όμως ήταν έτοιμος ακόμα και να αλλάξει το νόμο, προκειμένου να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους στην Πάτρα…
«Πόρτα» από την UEFA
«Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», είπαν ορθά κοφτά στον Βασιλειάδη οι άνθρωποι της UEFA, οι οποίοι έφριξαν με το σχέδιο Βασιλειάδη. Του το ξεκαθάρισαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη βία και τα στημένα παιχνίδια. Σε αυτήν του τόνισαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης των ομάδων στη Super League θα οδηγήσει σε ποδοσφαιρικό Grexit. Μπροστά στο τελεσίγραφο της UEFA ο Έλληνας υφυπουργός αναγκάστηκε να ανασκουμπωθεί και να εγκαταλείψει τα σχέδια του.
Το δεύτερο πλάνο
Έτσι έθεσε σε εφαρμογή το 2ο πλάνο και προκειμένου να μην έχει νέους πονοκεφάλους, η ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού «πέταξε» το μπαλάκι της ευθύνης στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Με αφορμή ξανά τη λογική ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν «σηκώνει» πάνω από 24 ομάδες στην πρώτη κατηγορία, πρότεινε να μειωθούν σε 12 στη Super League και 12 στη Super League 2, στη συνέχεια υπό την πίεση και του Μαξίμου, υποχώρησε στις 14 ομάδες και στη 12 στη Football League. Όταν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν δέχθηκαν, τότε ο Βασιλειάδης ευχήθηκε καλό καλοκαίρι και καλά μπάνια…
Ο Αλέξης, ο Παναθηναϊκός και η ΕΡΤ
Τελικά παρά τις ευχές και τις ενδείξεις ότι η συμφωνία θα κατέληγε σε ναυάγιο, ο Γ. Βασιλειάδης πήρε την πάσα του Μπαταγιάννη, ο οποίος με δηλώσεις του επανέφερε το θέμα, τονίζοντας ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, και μέσα στο καλοκαίρι καταλήξαμε στη συμφωνία με τις 16 ομάδες στο πρωτάθλημα. Από αυτές οι 9 στεγάζονται τηλεοπτικά στη NOVA και οι 7 στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας πίεσε τον Βασιλειάδη να κλείσει τη συμφωνία για δύο λόγος. Ο ένας ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» δεν θα έβαζαν ποτέ στα ταμεία τους τηλεοπτικό συμβόλαιο 3 εκατομμύριο ευρώ από τη NOVA, όσα δηλαδή θα εισπράξουν φέτος από την ΕΡΤ. Χρήματα τα οποία για τον σημερινό Παναθηναϊκό, έχουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία.
Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση της ΕΡΤ. Ο Πρωθυπουργός και ο Νίκος Παππάς υπολογίζουν ότι τα ποσοστά τηλεθέασης που θα φέρει στην ΕΡΤ το ποδόσφαιρο θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του καναλιού (σ.σ. και αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα φάνηκαν από την πρώτη αγωνιστική). Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν και τον κοινωνικό χαρακτήρα της κρατικής τηλεόρασης, η οποία με 6 ευρώ το δίμηνο, προσφέρει σχεδόν ότι και η NOVA, η οποία όμως, ζητεί 60.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018