Οι 9 άξονες της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι 9 άξονες της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Από τον Ιούνιο του 2016 η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταθέσει 9 άξονες για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την προεργασία είχε κάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο οποίος είχε οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων του κόμματος.

Όπως είχε επισημανθεί τότε, βασικός άξονες του «γαλάζιου» προσχεδίου ήταν η αναβάθμιση των θεσμών και η ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

Οι 9 άξονες

Το τελικό κείμενο που παραδόθηκε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβλεπε:

  1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
  3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
  4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
  6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  8. H απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
  9. H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Εκλογικό διακύβευμα η συνταγματική αναθεώρηση

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τις προτάσεις της ΝΔ στη βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι θα χάσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Το βασικό επιχείρημα κορυφαίων στελεχών είναι πως «αν δεν ήταν σίγουρος ο Αλέξης Τσίπρας για το αντίθετο θα δεχόταν τις προτάσεις μας και στην επόμενη Βουλή θα προωθούσε εκείνες που επιθυμεί. Στην πραγματικότητα αποδεικνύει πως δεν θέλει καμιά συνταγματική αναθεώρηση, και αυτό που στην πραγματικότητα κάνει για μια ακόμη φορά είναι μια παράσταση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

Υπενθυμίζουν δε πως τον Ιανουάριο του 2016 ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται. Σε κάθε περίπτωση, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί. Αν ο κ. Τσίπρας την υπονομεύσει τώρα οι αλλαγές θα γίνουν σίγουρα μετά τις εκλογές. Τότε που προφανώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αλλαγή του άρθρου 86» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Loading

Play