Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Δήμων

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Δήμων

Τις πάγιες θέσεις της πάνω στα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης επαναλαμβάνει με χθεσινή (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018) μακροσκελή ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μ’ αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για μεταβίβαση των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι την «ικανοποιεί το γεγονός ότι στην προγραμματική ατζέντα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται θέσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού και ταυτίζονται με τις απόψεις της», κάτι που όπως σημειώνει «δεν διαπιστώσαμε να συμβαίνει μια βδομάδα πριν, στις τοποθετήσεις του κ. πρωθυπουργού».

Πιο συγκεκριμένα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Δήμων και τη δέσμευσή του για αλλαγή του «Κλεισθένη». Η ΚΕΔΕ συμφωνεί επίσης με τη μεταβίβαση στην Αυτοδιοίκηση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (κι όχι του ΕΝΦΙΑ) από το κεντρικό κράτος, αλλά αφού προηγουμένως, σημειώνει, διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης. Και χωρίς να καταργηθεί η σημερινή κρατική χρηματοδότηση των δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι τον θεωρεί «έναν κοινωνικά άδικο κι αντιαναπτυξιακό φόρο, που έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και μηδενική ανταποδοτικότητα», ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Η ΚΕΔΕ αναφέρει επίσης ότι δεν αποδέχεται τη δημιουργία Δήμων «δύο ταχυτήτων». Στο πλαίσιο αυτό ζητά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/2010, ιδιαίτερα όσον αφορά στα έσοδα από τον Φόρο Εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρο ακινήτων, απόδοση της νέας γενιάς «παρακρατηθέντων», δημιουργία Εθνικού Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, αύξηση της ΣΑΤΑ, με γενναία συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επαναφορά πόρων και αρμοδιοτήτων που τα τελευταία χρόνια επανασυγκεντρώθηκαν στην κυβέρνηση, φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους, που θα συνοδεύεται από έναν ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό, με δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με πρώτο βήμα τον επανασχεδιασμό και τη μεταφορά, μέρους ή του συνόλου, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην Τ.Α. κ.ά..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play