Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη ακύρωση του σχεδίου περικοπής των συντάξεων αλλά και τα σχέδια για το αφορολόγητο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το μαχαίρι στις συντάξεις παίζει ψήλα στην κυβερνητική ατζέντα, με τελευταία αναφορά αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει και θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων».
Τώρα το οικονομικό επιτελείο ανοίγει «παράθυρο» να μη μειωθεί το 2020 το αφορολόγητο όριο, υπό την προϋπόθεση πάντα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε ότι «το αφορολόγητο θα το επανεξετάσουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμε.
Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομικά του 2019».
Να σημειωθεί ότι εάν τελικά η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους εταίρους για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τότε η μείωσή του κατά 650 ευρώ, όπως προβλέπει και η σχετική δέσμευση, θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετήσιου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ.
Το πρώτο μεταμνημονιακό EWG
Η αποτίμηση της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας- μετά την πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα- αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup του Ιουνίου για το χρέος θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group (EWG), που είναι το πρώτο της μεταμνημονιακής περιόδου.
Πάντως τα θέματα, που καίνε την κυβέρνηση όπως αυτό των συντάξεων δεν θα βρεθεί στο τραπέζι του σημερινού EWG, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Πάντως κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τους Ολαφ Σολτς και Πιέρ Μοσκοβισί έγινε σαφές ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς.
Δεδομένου ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στο EuroWorking Group θα γίνει μια ενημέρωση για τις συζητήσεις Ελλάδος – θεσμών σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο.