«Στην Ειδομένη οι ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία»

«Στην Ειδομένη οι ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία»

Στο προσφυγικό η Ελλάδα έδειξε ότι εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στον άνθρωπο, ενώ οι ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του δήμου Παιονίας Κιλκίς.

Στο δημαρχείο του Πολυκάστρου, λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη, όπου είχε λειτουργήσει ο μεγάλος καταυλισμός προσφύγων και είχαν εκδηλωθεί κρούσματα βίας εις βάρος τους από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα και υπογράμμισε: «Εμείς, οι Έλληνες, εδώ στην Ειδομένη, αποδείξαμε τι σημαίνει η Ελλάδα, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, πόσο πιστοί είμαστε στις αρχές και στις αξίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αντίθετα, οι γείτονες ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν, ακόμη και αυτήν τη στιγμή, την ώρα δηλαδή που “χτυπάνε την πόρτα” της Ευρώπης, ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία. Πρέπει να κάνουν πολλά βήματα, να αποκτήσουν αρχές και αξίες που είναι σύμφυτες με τον πολιτισμό της Ευρώπης, για να μπορέσουν να διαβούν την πόρτα της Ευρώπης».

Ταυτόχρονα απευθύνθηκε και προς ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας: «Αυτός ο τόπος υπενθυμίζει πολλά και προς ορισμένους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει έννομη τάξη. Το να είσαι Ευρωπαίος πολίτης και εταίρος δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων. Είναι και θέμα υποχρεώσεων. Και η πρώτιστη υποχρέωση είναι ο σεβασμός του ανθρώπου υπό όρους αλληλεγγύης».

«Στο Προσφυγικό, η Ελλάδα μέσα σε μια κρίση βαθιά, μ’ ένα λαό ο οποίος έχει υποστεί τόσα, έδειξε ότι εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στον άνθρωπο και ιδίως απέναντι σ’ εκείνον ο οποίος φεύγει από τη φωτιά του πολέμου για να σώσει τη ζωή του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε καλά τι σημαίνει πρόσφυγας. Ξέρουμε τι σημαίνει “ικέτης” ήδη από την Αρχαιότητα. Γι’ αυτό ξέρουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτόν. Αλλά πρέπει να πούμε στους γείτονές μας και, πολύ περισσότερο, στους εταίρους μας ότι οφείλουν να εκπληρώσουν και το δικό τους χρέος. Πριν από τρεις ημέρες βρισκόμουν ως ομιλητής στη Φλωρεντία, σε μια κορυφαία εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Ήταν αφιερωμένη στην αρχή της αλληλεγγύης. Κύριος ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος ανέδειξε αυτό ακριβώς: Ποιο είναι το χρέος μας, ιδίως στα θέματα του ανθρωπισμού. Τόνισε δε, ρητώς, ότι δεν είναι δυνατόν για όλη την Ευρώπη η Ελλάδα και η Ιταλία να φέρουν όλο το βάρος του προσφυγικού. Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, είναι ένας πλήρης κανόνας δικαίου. Συγκεκριμένες διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου καθορίζουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και ιδίως στο θέμα του προσφυγικού. Το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών ως προς την τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης στο προσφυγικό. Αν δεν τηρούν αυτές τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται. Δεν μπορεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των οικονομικών κανόνων και των οικονομικών υποχρεώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει η απαραίτητη επιτήρηση, να υπάρχουν κυρώσεις για την παραμικρή παραβίαση, αλλά –όταν κρίνονται παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων ανθρωπισμού και αλληλεγγύης– τότε να υπάρχει από ανοχή ως αδιαφορία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play