Το προαναγγελθέν “διαζύγιο” επισημοποιήθηκε χθες -με πρώτο εισηγητή τον Στάυρο Θεοδωράκη- μετά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού. Η αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ αποφασίσθηκε με 97 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά.
ΠΑΣΟΚ plus και Θεοδωράκης
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Ποταμιού και εξελίχθηκε σε ένα «ΠΑΣΟΚ plus», όπως άλλωστε έχουν υποστηρίξει πολλά στελέχη του κόμματος. Ξεκαθαρίζεται δε ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία συμφωνία για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι «οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» και ότι το Πολιτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε «συμβουλευτικό όργανο».
Η αποχώρηση, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, γίνεται «για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες το Κίνημα Αλλαγής». «Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε διαθέτει δυνάμεις που προτείνουν λύσεις, εν τούτοις η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος. Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.
Η στάση των στελεχών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού.
Ο Γιώργος Αμυράς υποστήριξε ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το κόμμα πρέπει να αλλάξει ιδεολογικό στίγμα και να μη βρίσκεται πλέον στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Σπύρος Δανέλλης φέρεται να έκανε αυτοκριτική όσον αφορά πρόσφατες δηλώσεις του -ότι το Ποτάμι πρέπει να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές αν εκλείψει η στήριξη των ΑΝΕΛ- και επανέλαβε πως στηρίζει ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη Αριστερά» και τόνισε πως θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
Ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε τη διαφωνία του για τον αρχηγικό χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ και διευκρίνισε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι μεταρρυθμιστές για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Ποιοί μένουν στο ΚΙΝΑΛ
Από την άλλη πλευρά, στελέχη όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου ο οποίος προτείνει παραμονή στο ΚΙΝΑΛ υπό την προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη Δημόσια Διοίκηση, τη διακυβέρνηση, την άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, τη γεωργία, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης προανήγγειλε συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο οπότε και θα χαραχθεί η πορεία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές και θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για ανάδειξη νέας ηγεσίας.