Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η πιθανότητα άρσης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο αγκάθι στη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή.
Δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό, αφού και στα εργασιακά οι Θεσμοί- ιδίως το ΔΝΤ- δεν παρουσιάζονται ενθουσιασμένοι (sic) με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων- ιδίως με την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης- και την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού, για την οποία πιστεύουν ότι θα πρέπει να αφεθεί γι’ αργότερα, όταν θα έχουν σταθεροποιηθεί οι ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Κι αυτό γιατί θεωρούν πως θα φρενάρουν τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μαξίμου, όμως, και στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, διαβεβαιώνοντας ότι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών θα δημιουργήσει νέες ανάγκες κι άρα νέες θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν πως οι αλλαγές στα εργασιακά που είχαν συμφωνηθεί το 2012 είχαν από τότε ημερομηνία λήξης, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζεται ανακόλουθη ως προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ελληνική πολιτεία πριν έξι χρόνια.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, επίσης, πως η ανεργία μειώθηκε σε κάτω από 20% χάρη στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης τα οποία ενίσχυσε η σημερινή κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και κάνουν σημαία τους την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου στην αύξηση, επί της ουσίας, των αμοιβών 75.000 εργαζόμενων σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους.
Σκληρό μπρα ντε φερ
Στο Μαξίμου, εξάλλου, προετοιμάζουν το έδαφος για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων αφού εκτιμούν πως το πρωτογενές υπερπλεόνασμα για το 2018 θα κυμανθεί στα 800.000.000 ευρώ κι επομένως οι περικοπές δεν είναι αναγκαίες.
Όπως κι αν έχει, αναμένεται με ενδιαφέρον το σκληρό μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που έρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προηγουμένως θα έχει λάβει χώρα το Eurogroup της Παρασκευής.