Στο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην κοινωνική οικονομία

Στο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην κοινωνική οικονομία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην κοινωνική οικονομία και στους ανθρώπους της δίνουν έμφαση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να “χτίσουν” ισχυρή βάση κυρίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η 2η πανελλαδική συνάντηση της θεματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, με στόχο την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης σχετικώς με την εφαρμογή του ν.4430/16, τις δυνατότητες και τα προβλήματα υλοποίησης που αντιμετωπίζονται.

Το κεντρικό μήνυμα της συνδιάσκεψης ήταν πως ο τομέας της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας μπαίνει στην κεντρική ατζέντα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κι εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για άμεσα αποτελέσματα και παρεμβάσεις, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε τις προσκλήσεις για τα «κέντρα στήριξης της κοινωνικής οικονομίας» και θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς από τις περιφέρειες.

Γενική ήταν η παραδοχή ότι τα προγράμματα έχουν καθυστερήσει πολύ και πως στενεύει ο πολιτικός χρόνος ώστε να τρέξουν πριν από τις εκλογές.

Πάντως δηλώθηκε πως υπάρχει αποφασιστικότητα κι ωριμότητα πλέον για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας του ΕΣΠΑ που αποδόθηκε ως βασική αιτία της καθυστέρησης.

Αρκετά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο εξέφρασαν την αγωνία τους πως αν η κυβέρνηση μείνει στα λόγια και δεν προχωρήσει εγκαίρως στην εξασφάλιση των πόρων για την κοινωνική οικονομία το πεδίο θα μείνει προβληματικό, θα υπάρξει απογοήτευση στις μικρές κοινωνικές επιχειρήσεις και θα επωφεληθούν πάλι στο μέλλον κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που ενδύονται το ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων, όπως έγινε με τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ.

Εάν δεν υπάρξουν άμεσα πόροι σε σχέση με όλες αυτές τις διακηρύξεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία το όλο εγχείρημα θα απαξιωθεί πολιτικώς και, μάλιστα, εν όψει εθνικών και δημοτικών εκλογών.

Ειδικότερα, θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν πόροι για το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που έχει συσταθεί.

Ο Νίκος Φίλης από τους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη έθεσε το ζήτημα καθαρώς πολιτικά:

“Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε την κοινωνική οικονομία ως συμπληρωματικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά ως έναν από τους τρεις άξονες της οικονομίας, που είναι ο δημόσιος τομέας, η αγορά κι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας.

Για να είναι σαφές το πολιτικό πεδίο χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας που θα κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους, πολιτικές, μηχανισμούς και διαδικασίες που θα κάνουν εφικτό το όραμά μας για την κοινωνική οικονομία”.

Προτάσεις στρατηγικής

Η συνάντηση ήταν ανοιχτή και σε φορείς κοινωνικής οικονομίας όπως η ΠΕΣΚΟ η οποία προχώρησε σε δυο προτάσεις στρατηγικής για την ανάπτυξη του πεδίου και την αποτελεσματικότητα της σχετικής πολιτικής.

Πρώτον, διεύρυνση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, που πρέπει να είναι όχι μόνο οι άνεργοι που ψάχνουν εναλλακτική απασχόληση αλλά και η μαζική συμμετοχή σε καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, σε ενεργειακές κοινότητες κι ασφαλιστικά ταμεία και, δεύτερον, συγκρότηση κοινωνικού εταίρου αναγνωρισμένου από την ΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

Κατά τα άλλα, η ΠΕΣΚΟ εξέφρασε την ικανοποίησή της που ορισμένες από τις προτάσεις που είχε θέσει προ τριετίας στα υπουργεία συζητούνται πλέον ως πολιτικές όπως η παραχώρηση κι ενεργοποίηση πόρων από τις σχολάζουσες γαίες και τα ακίνητα του Δημοσίου προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Loading

Play