«Συμβουλευτική και όχι τιμωρητική προσέγγιση για επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ»
INTIME

«Συμβουλευτική και όχι τιμωρητική προσέγγιση για επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ»

Στη μεγάλη διοικητική επιβάρυνση που προβλέπεται ότι θα φέρει το νέο μοντέλο υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και μάλιστα σε ένα χρονικά ασφυκτικό πλαίσιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης κατά την παρέμβασή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Σημείωσε ότι, κατά την εφαρμογή του νέου μοντέλου, η συμβουλευτική προσέγγιση θα εξυπηρετήσει πολύ πιο αποτελεσματικά την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και κατ’ επέκταση των κοινών ενωσιακών στόχων της ΚΑΠ, σε σχέση με ένα πλαίσιο αυστηρά τιμωρητικό στις περιπτώσεις που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε να διατηρηθούν τα στοιχεία της υφιστάμενης ΚΑΠ που έχουν αξιολογηθεί θετικά από τα κράτη-μέλη, όπως ο κανόνας ν+3 και η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για άμεσες ενισχύσεις άνω των 2.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στην επάρκεια των μέτρων αγοράς κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κ. Αραχωβίτης υπενθύμισε πως «η αγροτική απασχόληση από τη φύση της επηρεάζεται και είναι ευάλωτη σε πολλούς εξωγενείς παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο τον αγρότη» ζητώντας μεταξύ άλλων τη βελτίωση της διαχείρισης του αποθεματικού για τις κρίσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων προϋποθέτει και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, έγκαιρη αναγνώρισή τους, ευέλικτη αντίδραση και, εν τέλει, την κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων. Χαρακτήρισε ασταθείς τις αγορές, καθώς όπως τόνισε «επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι πολιτικές μας αποφάσεις» και σημείωσε πως είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθησή τους και η ετοιμότητα λήψης μέτρων.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας για τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση δραστικών ουσιών και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο «να εξορθολογιστεί η διαδικασία εγκρίσεων, ώστε να μην εξαντληθεί το ήδη περιορισμένο μας οπλοστάσιο ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading