Ακόμα μία ψηφοφορία θα χρειαστεί να διεξαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων, πριν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας.
Η ψηφοφορία θα αφορά την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, και αναμένεται να διεξαχθεί εντός του επόμενου 15ημέρου.
Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το νόμο που ψήφισε χτες η Βουλή, με τον οποίο κυρώθηκε η Συμφωνία, και ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο οδικός χάρτης της Συμφωνίας, ωστόσο, προβλέπει αρκετά ακόμη βήματα, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 15ημέρου.
Ο οδικός χάρτης
- Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ολοκληρώθηκε ήδη).
- Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή.
- Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών.
- Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη Βουλή των Ελλήνων. Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότητα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μία στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία.
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου.
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.
- Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.
- Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.
Οι αλλαγές που φέρνει η Συμφωνία
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ένα γράφημα με τις αλλαγές που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.