Σύσκεψη στο Μαξίμου για το ουκρανικό – Ποιο είναι το πλάνο για το φυσικό αέριο

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το ουκρανικό – Ποιο είναι το πλάνο για το φυσικό αέριο

Σε επαγρύπνηση η ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν φτάσει στα άκρα. Όλος ο πλανήτης ζει υπό τη σκιά ενός ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Ένα από τα προβλήματα που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που γίνει το…μοιραίο είναι αυτό του φυσικού αερίου.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που εν τέλει αρχίσει ο πόλεμος.

Το πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν έχει εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οι κυβερνήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν τον βραχνά που λέγεται αύξηση τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και σε άλλα προϊόντα, με την τιμή του φυσικού αερίου να φτάνει στα 166 ευρώ. Παράλληλα η υψηλότερη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εκείνη την περίοδο έφτασε τα 235,38 ευρώ. Στη συνέχεια υπήρξε μια βελτίωση του καιρού η οποία οδήγησε στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο έφτασε στα 70 ευρώ. Τον ίδιο…δρόμο ακολούθησε και το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο όμως παρέμεινε περί τα 220 ευρώ.

Μετά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας, αν δηλαδή υπάρχει περίπτωση να τεθεί αντιμέτωπη με ένα ενεργειακό κραχ. Γι αυτόν τον λόγο έγινε σύσκεψη στην οποία έδωσε το παρών και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι ώστε να αναλυθούν όλα τα πιθανά σενάρια. Τέθηκαν στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές λύσεις που έχει στα χέρια της η χώρα μας σε περίπτωση που οι Ρώσοι πάψουν να εξάγουν φυσικό αέριο προς άλλες χώρες, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη τα δίκτυα αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

«Δεν έχει υπάρξει προσομοίωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου»

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από ανθρώπους της αγοράς είναι ότι «ουδέποτε έχει υπάρξει ως τώρα προσομοίωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία» και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι αν η σύγκρουση φτάσει στο…ζενίθ τότε δεν θα βγουν κερδισμένοι ούτε οι Ρώσοι.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη χώρα μας είναι ότι το φυσικό αέριο που φτάνει στην Ελλάδα, δεν διέρχεται από την Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάει από τη Νότια Ρωσία, περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα, στη συνέχεια περνά από την Τουρκία, και μέσω της Βουλγαρίας φτάνει στο Σιδηρόκαστρο. Το δεδομένο μέχρι τώρα στην Αθήνα, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τη Βουλγαρία η οποία εξαρτάται ολοκληρωτικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το πλάνο προβλέπει την αύξηση των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πλοία με LNG. Επιπλέον, λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Αλγερία, έχουν ενημερωθεί οι αλγερινές Αρχές προκειμένου να έχουν stand by πλοία με LNG. Αντιθέτως, πιο δύσκολη χαρακτηρίζεται η περίπτωση της Αιγύπτου, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση της ΔΕΠΑ.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, δύο μονάδες φυσικού αερίου θα μετατραπούν έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, κι επίσης θα αξιοποιηθεί η παραγωγική δυνατότητα των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια τα οποία είναι σε λειτουργία.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Ζητάει από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία

Loading