Για κατάθεση ενός προϋπολογισμού λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης «για πρώτη φορά μετά από μία ολόκληρη δεκαετία», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «στον προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, θα περιλαμβάνει όλες τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και θα ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ, καθώς θα φτάσουν στο ύψος των 900 εκατομμυρίων».
«Διαψεύδει τους καταστροφολόγους»
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «διαψεύδει τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019», και πρόσθεσε πως «διαψεύδει όλους όσοι επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση σε διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία.
Επιχειρήσεις υπονόμευσης της μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019».
«Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου και η έκθεση της Κομισιόν, που θα αναρτηθεί αύριο το πρωί, είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας»
Παράλληλα, σημείωσε ότι «καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου μνημονίου, αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ» και έθεσε τρία ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Ν.Δ.
«Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στην εξέλιξη αυτή:
Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;
Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της επιτροπείας;
Ή θα επιμείνει στην γραμμή του κυρίου Χατζηδάκη, που το καλοκαίρι εγκαλούσε τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο κύριο Μοσκοβισί όταν εκείνος ενώπιον της ελληνικής Βουλής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων;».