Τι μπορεί να υποσχεθεί τώρα ο Τσίπρας
INTIME

Τι μπορεί να υποσχεθεί τώρα ο Τσίπρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα την εισήγησή του για τις παροχές που αντέχει η ελληνική οικονομία να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Όπως γράφαμε και την Πέμπτη, η ματαίωση της περικοπής των συντάξεων δεν περιλαμβάνεται σε αυτές, γι’ αυτό κι ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για το θέμα και στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Αντιθέτως, προέταξε τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση διαθέτει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, και τα ζητήματα διαφθοράς, ενώ μίλησε για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικροεπιχειρηματίες όπου στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι έχουν πολιτικό πρόβλημα.

Κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών που θα βρεθούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα προτάξει το επιχείρημα πως επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα του 4%- πάνω, δηλαδή, από το στόχο του 3,5%- για το 2018 και το 2019 τουλάχιστον ανοίγεται περιθώριο για την άσκηση επεκτατικών πολιτικών, καθώς και για το πάγωμα του νέου ψαλιδίσματος των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πολύ δύσκολο ο πρωθυπουργός να μιλήσει με αριθμούς και να υποσχεθεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αφού δεν θέλει να εκτεθεί στους δανειστές.

Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε αρκετά επιφυλακτικός ως προς τις υποσχέσεις του, αλλά και… καραμανλικός, αφού κάλεσε τους υπουργούς του να είναι σεμνοί και ταπεινοί προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβεί και στις επόμενες εκλογές με το επιχείρημα του ηθικού πλεονεκτήματος.

Παροχές με μόνιμο χαρακτήρα

Όπως κι αν έχει, στόχος της κυβέρνησης είναι οι κοινωνικές παροχές- είτε αυτές ανακοινωθούν στην ολότητά τους στη ΔΕΘ, που δεν φαίνεται και τόσο πιθανό, είτε αργότερα- να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τη διανομή του υπερπλεονάσματος, και να αφορούν όσο γίνεται περισσότερους πολίτες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν η μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 21%, του ΕΝΦΙΑ κατά 200.000.000 ευρώ, του ανώτατου πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σειρά φορολογικών παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις.

Loading

Play