Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται ευγνώμονες για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, θεωρώντας την “δώρο”, αφού πιστεύουν ότι σε αυτήν ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε τις πραγματικές όσο κι “αποκρουστικές” του θέσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπως για παράδειγμα για την ιδιωτική ασφάλιση και την απαξίωση της δημόσιας διοίκησης.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως οι αναπτυξιακές επιλογές της Αριστεράς σε σχέση με αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν σαφείς διαφορές, προσθέτοντας πως στις επόμενες εκλογές οι οικονομικές στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων θα έχουν πολύ διακριτά στοιχεία διαφοροποιήσεων.
Κατά τους ίδιους ανθρώπους, η ΝΔ σαφώς έχει επιλέξει ένα συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος με μεγάλους δείκτες φορολογικών ανισοτήτων και μία στρατηγική η οποία υποθέτει πως χαλαρώνοντας όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς- δηλαδή χαμηλοί μισθοί και μειωμένο κοινωνικό κράτος- θα ενθαρρύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στον αντίποδα, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισχυρό κοινωνικό κράτος, μετριασμό της φορολογίας σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, σταθερές σχέσεις εργασίας κι αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς κι ανάκαμψη της οικονομίας στηριγμένη πρωτίστως σε παραγωγικές επενδύσεις.
Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν πως στα επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης περιλαμβάνεται πως αποκατάστησε ισχυρή πολιτική σταθερότητα στον τόπο και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε ένα πολύ πιο ευδιάκριτο τοπίο, ανάμεσα σε δύο στρατηγικές κομμάτων που θα λένε ακριβώς ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και οι πολίτες θα επιλέξουν μία στρατηγική σαφώς πιο βιώσιμη και πιο ωφέλιμη για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Σαφής διαχωριστική γραμμή
Σε σχέση με τις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρέως προοδευτικού πόλου, όχι μόνο για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και για άλλα όπως είναι η επίλυση του Μακεδονικού, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μία σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα πολύ δεξιό, συντηρητικό κομμάτι και σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από το χώρο του Κέντρου έως και την Κεντροδεξιά, που είναι κοντά στις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση.
Επομένως, υπάρχει ένα φάσμα δυνάμεων με το οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια συγκλίσεων στα μεγάλα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και την οικονομία.
Ενόψει των επόμενων εκλογών, συμπληρώνουν, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον ενδιάμεσο αυτό χώρο να τοποθετηθούν και να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης που θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα.