Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κυβερνητικές πηγές ναι μεν δεν παρουσιάζονται στο Politik ανήσυχες για τις “πολιτικάντικες” κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή για την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για το πόσο η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα φτάσει μέχρι το τέλος.
Κι αυτό όχι γιατί ανησυχούν πως δεν θα βρεθεί πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.
Εκτιμούν, άλλωστε, πως θα είναι διευρυμένη χάρη στην θετική ψήφο μέρους έστω και του ΚΙΝΑΛ.
Ανησυχούν περισσότερο για το αν θα βρεθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία απαιτείται στο σκοπιανό Κοινοβούλιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση.
Από την άλλη, μιλούν με σιγουριά για το ότι θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή του βόρειου γείτονα, μολονότι ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δεν θα την υπογράψει.
Είναι, ωστόσο, υποχρεωμένος να την ξαναστείλει στο Κοινοβούλιο κι αν περάσει από αυτό και δεύτερη φορά, τότε ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την ακυρώσει.
“VMRO=Κλεπτοκρατία”
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η συμφωνία φαίνεται να τυγχάνει της έγκρισης και της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού, η οποία συνδέει το αντιπολιτευόμενο VMRO με την κλεπτοκρατία.
Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οι Σκοπιανοί βουλευτές δεν θα εμποδίσουν την επίτευξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην περίπτωση που θα έχει υπερψηφιστεί η συμφωνία από τους πολίτες τους, δεν θα πάνε κόντρα δηλαδή στη λαϊκή βούληση.
Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ακόμα και τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να επιλύσει το θέμα μια και διά παντός με νωπή λαϊκή εντολή.
Προσθέτουν, εξάλλου, με νόημα πως η Αθήνα δεν έχει να κάνει πλέον τίποτα άλλο από το να περιμένει τις εξελίξεις στη γείτονα, έχοντας εξασφαλίσει ότι με τη συμφωνία μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων και η χώρα μας επανακτά οριστικώς την ιδιοκτησία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και των πολιτιστικών της αναφορών.