Τσίπρας: Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Ιστορικό βήμα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Η Αυγή».

«Με τις Πρέσπες κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία χρησίμευε για να εκτρέφει τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία και από τις δύο πλευρές» σημειώνει ο πρωθυπουργός και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον πρόεδρό, της Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία που ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει πως «κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζει ένα οριστικό τέλος στην καπηλεία της ιστορίας και στον αλυτρωτισμό και ταυτόχρονα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των πλευρών.

Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας».

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο διγλωσσία”

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «όλο αυτό τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο διγλωσσία. Στο εσωτερικό της χώρας έχει υιοθετήσει χωρίς προσχήματα την γραμμή της ακροδεξιάς, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρει πολιτική κάλυψη ακόμα και σε απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού τις οποίες αρνείται να καταδικάσει.

Έχει παραχωρήσει την διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής και την δημόσια εκπροσώπηση του κόμματός του στην ακραία δεξιά πτέρυγα του κου Σαμαρά. Και αυτό κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του, αλλά είναι δικό του θέμα. Την ίδια στιγμή, στους ευρωπαίους συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα διαλλακτικότητας, όπως είδαμε από τις αποκαλύψεις αξιωματούχων του ΕΛΚ, αλλά και από όσα έγιναν γνωστά για τις επαφές της κας Σπυράκη με τον ίδιο τον Ζάεφ.

Θα θεωρούσα λοιπόν εύλογο να ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης ότι αν κληθεί να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση, όλο αυτό το θέατρο που έχει στήσει, θα μετατραπεί σε χάος. Ευτυχώς δεν θα χρειαστεί» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

“Το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο”

Για το σημερινό συλλαλητήριο ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Επισημαίνει πάντως πως διαφωνεί «απόλυτα και κατηγορηματικά με θέσεις που ισχυρίζονται ότι όποιος αντιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας. Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φτάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο».

“Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την εύκολο δρόμο των συνθημάτων και των τσιτάτων”

Για την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθεί μια τηλεμαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός λέει «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την εύκολο δρόμο των συνθημάτων και των τσιτάτων. Τον φοβίζει ο απευθείας και ζωντανός διάλογος γιατί αυτός απαιτεί επιχειρήματα που μπορούν να σταθούν.

Είναι προφανές ότι για το Μακεδονικό ούτε έχει, ούτε και πιστεύει αυτά που χρησιμοποιεί. Επιλέγει την παραδοξολογία απέναντι στο ορθό λόγο. Τη λαθροχειρία απέναντι στην αλήθεια. Την πατριδοκαπηλία απέναντι στην πατριωτική ευθύνη. Πιστεύετε ότι σε μια ζωντανή τηλεμαχία αυτό δε θα γινόταν ορατό; Για αυτό αρνήθηκε».

Αναφορικά με τα επιχειρήματα της ΝΔ σημειώνει «η Συμφωνία καθορίζει μόνο ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Η γλώσσα τους, παραδέχονται είναι Σλαβική και η πολιτιστική τους κληρονομιά δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν έχει παρά να διαβάσει την προχθεσινή ανακοίνωση του εθνικιστικού VMRO για τη ρηματική διακοίνωση. Τελικά VMRO και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της πατριδοκαπηλίας».

“Ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση για να μην βγάλει την χώρα από τα μνημόνια”

Ο πρωθυπουργός με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η κυβέρνηση και τα όσα ειπώθηκαν από τη η ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά «ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση για να μην βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, για να μην εφαρμόσει το μεταμνημονιακό κοινωνικό και αναπτυξιακό της πρόγραμμα, για να μην προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, για να μην προχωρήσει η διερεύνηση των σκανδάλων.

Χρησιμοποίησαν κάθε μέσον. Από τα παρακάλια στους θεσμούς να κοπούν οι συντάξεις, μέχρι τα ακροδεξιά παιχνίδια με τις Πρέσπες που ανέφερα προηγουμένως. Και τις προηγούμενες μέρες επιστράτευσαν ακόμα και λάσπη, πίεση και απειλές. Δεν κατάφεραν τίποτα από όλα αυτά».

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες είναι αυτοί που φωνάζουν για Πρέσπες ενώ στο μυαλό τους έχουν μόνο εκλογές. Αυτοί υπέστησαν μια μεγάλη ήττα. Τώρα θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Θα έρθουν στην Βουλή να ψηφίσουν ενάντια στη λύση του Μακεδονικού που οι ίδιοι για χρόνια υποστήριζαν. Μετά θα έρθουν να ψηφίσουν και ενάντια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Και ακολούθως θα έρθουν και θα ψηφίσουν ένα-ένα τα μέτρα που θα φέρουμε και τα οποία έχουν καταγγείλει ως «ανεύθυνη παροχολογία». Το ψέμα και η πολιτική υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο πρωθυπουργός.

Για τον Π. Καμμένο: “Τα αισθήματά μου θα είναι πάντοτε φιλικά, παρά την πολιτική αντιπαράθεση”

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός είπε «δώσαμε δύσκολες μάχες μαζί. Ήταν μια έντιμη συνεργασία. Τα αισθήματά μου θα είναι πάντοτε φιλικά, παρά την πολιτική αντιπαράθεση. Και πιστεύω ότι σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα στην αντιπαράθεση με τη διαπλοκή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες μαζί. Ωστόσο θεωρώ και του το είπα, έχει κάνει λάθος επιλογή».

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που επαναφέρουν οι Παμμακεδονικές ενώσεις εναντίον του κου Κοτζιά, με αφορμή τα όσα είχε υπονοήσει και ο κ. Καμένος, ο πρωθυπουργός σημείωσε «είναι θλιβερό όλο αυτό.

Δε θα μπω καν στο κόπο να σχολιάσω ή να προσπαθήσω να αποδείξω ότι κάποιος δεν είναι ελέφαντας. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι αυτός που οφείλει να έχει αποδείξεις και να τις προσκομίσει στη δικαιοσύνη».

“Υποχρέωση όλων των δυνάμεων να διαμορφώσουν έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο”

Ο πρωθυπουργός, εν όψει των ευρωεκλογών επανέλαβε την ανάγκη της δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου και εξηγεί πως τα νεοφιλελεύθερα δόγματα πάνω στα οποία βασίστηκε η ευρωπαϊκή πολιτική δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική στις κοινωνίες «δημιουργείται λοιπόν ένα τεράστιο πολιτικό κενό και το ερώτημα είναι ποιος θα το καλύψει. Θα είναι η νέα δεξιά, η σύγχρονη μορφή ακροδεξιάς με τα ακραία λαϊκιστικά συνθήματα;

Ή μήπως είναι αναγκαία μια δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή συστράτευση για την κάλυψη αυτού του πολιτικού κενού; Εμείς λέμε το δεύτερο. Αποτελεί υποχρέωση όλων των δυνάμεων που υπερασπίζονται την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, να διαμορφώσουν έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο και να υποδείξουν έναν εναλλακτικό δρόμο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, σημειώνει μεταξύ άλλων: «στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς.

Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

“Η  Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης “

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει «η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης στην επιτάχυνση μιας διαδικασίας που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε την εποχή επιστροφής στη κανονικότητα, μετά τα μνημόνια. Στην Ελλάδα διαχρονικά υπήρχαν δυο μεγάλες παρατάξεις. Αυτός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και αυτός της συντηρητικής. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε σε έναν γόνιμο διπολισμό ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει ασφαλώς κεντρικό ρόλο στον προοδευτικό πόλο, αλλά ούτε επιθυμεί ούτε μπορεί να είναι μόνος του» σημειώνει και προσθέτει «δε με ενοχλεί που η κα Γεννηματά και ο κος Θεοδωράκης μου ασκούν σφοδρή κριτική. Με ενοχλεί που είναι άδικη και πολλές φορές ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της δεξιάς.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στη βασική πολιτική διάκριση ανάμεσα στη πρόοδο και τη συντήρηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει πάρει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα και τις θέσεις απέναντι στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, την ανάγκη συνέχειας της προοδευτικής διακυβέρνησης, την ανάγκη μετώπου στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά θα απευθύνει κάλεσμά συνεννόησης και συμπόρευσης σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Αλλά και στους πολίτες, τα στελέχη, τις προσωπικότητες που ανήκουν ή δεν ανήκουν σε κάποια συλλογικότητα» δηλώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο πρωθυπουργός.

“Τα οφέλη της ανάκαμψης θα τα καρπωθούν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης”

«Είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, ότι τα οφέλη της ανάκαμψης θα τα καρπωθούν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην ΔΕΘ, εξαγγείλαμε το σχέδιο της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου, που περιελάμβανε μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και μέτρα επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Ξεκινήσαμε την υλοποίησή του κατά γράμμα.

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες αφορούν μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση των 120 δόσεων, το επίδομα στέγασης και ενοικίου.

Ταυτόχρονα υπάρχει η συνταγματική αναθεώρηση που ανοίγει τον δρόμο για την θωράκιση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και η προώθηση της συμφωνίας του Κράτους με την Εκκλησία. Ενώ πρωτοβουλίες προοδευτικού δημοκρατικού εκσυγχρονισμού είναι προγραμματισμένες σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δίνει στην κυβέρνηση της Αριστεράς την δυνατότητα να χαράξει το αποτύπωμά της και να αναδείξει το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της» δηλώνει ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα.

“Οι εκλογές θα έχουν ένα πεντακάθαρο προγραμματικό δίλημμα”

«Θεωρώ ότι οι εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, θα έχουν ένα πεντακάθαρο προγραμματικό δίλημμα πάνω στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί η κοινωνία. Και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα επιμείνουμε στην προγραμματική αντιπαράθεση, όσο και αν η ΝΔ επιλέξει να δώσει την πολιτική μάχη, στο πεδίο της λάσπης, της ατάκας και του φτηνού επικοινωνιακού πολέμου» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

«Είναι η ώρα που η Αριστερά ξαναχτίζει τις κοινωνικές της συμμαχίες στην βάση ενός σχεδίου για το μέλλον και την ανασυγκρότηση της χώρας. Και σε μια τέτοια συμμαχία έχουν θέσει όλοι, ακόμα και αυτοί που πρόσκαιρα απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν.

Το παλιό σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, με τις πιο ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, επιδιώκει να πάρει ρεβάνς, να παλινορθωθεί. Απέναντι σε αυτή την προοπτική, χρειάζεται πολιτική παρέμβαση στο πραγματικό πεδίο, στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, γιατί εκεί είναι η πραγματική μάχη για το μέλλον αυτής της χώρας» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading

Play