Την -προ διετίας- ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη Σκάρλετ Γιόχανσον «θυμήθηκε» ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Δεν ξέρω αν ο Ευκλείδης συμφωνεί, διότι θεωρεί δύσκολο να κλείσει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά εγώ, που είμαι πιο φιλόδοξος, πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω ραντεβού μαζί της και λέω “είμαι εδώ και αύριο το πρωί”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Αφού η αντιπολίτευση, που υπέγραψε για πλεονάσματα 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε σε μια κοινή θέση για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για περαιτέρω μείωση. Αρκεί να συμφωνήσουμε από κοινού τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κανείς δεν θα βρει μαύρα ταμεία στο ΣΥΡΙΖΑ»
Κάνοντας έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων:
«Πορευτήκαμε με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες».
«Υλοποιούνται οι εξαγγελίες της ΔΕΘ»
Παράλληλα, υποστήριξε όπως μέσα σε έξι μήνες παίρνουν σάρκα και οστά όσα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.
«Ήδη, από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», ανέφερε σχετικά, λέγοντας συγκεκριμένα:
- Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
- Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
- Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
- Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
- Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
- Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
- Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
Το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία
«Αυτά είναι τα παράσημα μας, από τις μάχες που δώσαμε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε 350.000 οφειλέτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και σε όσα έχουμε εξαγγείλει για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με σχήματα δόσεων προς τα ταμεία και την εφορία χωρίς όπως λένε κάποιοι να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά αντιθέτως να δημιουργεί κουλτούρα πληρωμών».
Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5. Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου».