Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή το νέο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιοριστεί σε μια πανηγυρική επισκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, με αποκορύφωμα την έξοδο από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί ούτε στη γενική σκιαγράφηση των προτεραιοτήτων της νέας περιόδου, αλλά θα μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να περάσει και στην καθημερινότητα των πολιτών κι αφορούν σε πρώτη φάση τα εργασιακά και τις φοροελαφρύνσεις .
Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προσωπικώς θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι- ενδεχομένως και με την Ένωση Κεντρώων- θέτοντάς τους συγκεκριμένους τομείς δράσης στους οποίους μπορούν να συμπλεύσουν, όπως είναι η κοινωνική πολιτική, η Υγεία και η Παιδεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σκέψη για ανασυγκρότηση των κομματικών δράσεων και με τη δημιουργία κύκλων φίλων στους οποίους θα συμμετέχουν προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θα ανταλλάζουν απόψεις με σκοπό τη συγκρότηση ενός κοινού προοδευτικού προγράμματος.
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση εργάζονται, πέρα από τη ΔΕΘ, και για ένα δύσκολο Eurogroup, αυτό της ερχόμενης Παρασκευής, 7 Σεπτεμβρίου, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την πιθανή κατάργηση της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.
Από ό,τι φαίνεται, πάντως, ούτε ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη εκτός από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού πάγωμα του νέου «ψαλιδιού» στις συντάξεις ή φοροελαφρύνσεις, πέραν όλων των άλλων γιατί δεν θέλει να «κάψει» φιλολαϊκές πρωτοβουλίες τις οποίες θα χρειαστεί όσο προσεγγίζουμε περισσότερο την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.
Στις 5 Νοεμβρίου τα νεώτερα
Έτσι κι αλλιώς την αμέσως επόμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών και τότε θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση για όλα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των υπερπλεονασμάτων του 2018 και του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως το τι θα γίνει τελικώς με τις συντάξεις δεν θα έχει ξεκαθαριστεί πριν το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.