Οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων –καμένων ή μη- στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Ο σχετικός οδηγός μοιράστηκε στους δήμου των περιοχών αυτών μαζί με κατευθύνσεις για την προστασία από τα αμιαντούχα υλικά.
Είχαν προηγηθεί σχετικές συσκέψεις την Παρασκευή 03/08 στη Ραφήνα και σήμερα 06/08 στα Μέγαρα με τους φορείς Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και υπηρεσιακούς παράγοντες,
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στον οδηγό υπάρχει πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες αποβλήτων καμένων ή μη (οικοδομικά, κλαδέματα, βλάστηση και ξυλεία, δασική και μη, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες, ογκώδη απόβλητα οικιακού εξοπλισμού) και δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών θα μπορούν να εναποθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου τους. Βασικός κανόνας είναι η χωριστή συλλογή και διαχείριση των ανωτέρω αποβλήτων και η αποφυγή ανάμειξής τους.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα κατεστραμμένα οχήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε συνεργασία του Δήμου με Φορέα Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης για την αποκομιδή και ανακύκλωσή τους με την επίβλεψη του ΕΟΑΝ. Έχει οργανωθεί ήδη η απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής τους, με τη μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν δήλωσης του πολίτη.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για το οποίο γίνεται ειδική αναφορά είναι τα αμιαντούχα επικίνδυνα μικροαπόβλητα. Αν είναι αναγκαίο να απομακρυνθεί ο αμίαντος, η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Για όλες τις εργασίες και για την αναγνώριση πιθανών επικίνδυνων και αμιαντούχων αποβλήτων στις περιοχές που επλήγησαν, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τους ΟΤΑ για να τους επισκεφθεί εξειδικευμένη εταιρεία, χωρίς κόστος για αυτούς.
Επισυνάπτονται οι δύο οδηγοί που απεστάλησαν στους Δήμους.