Επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε και τις κινδύνους των νέων αδιεξόδων, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Συνέδριο για τις «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι παραμένει «ορκισμένος εχθρός» των επενδύσεων.
«Ο κ. Τσίπρας καλεί τώρα τους πολίτες να αποφασίσουν για τη ζωή τους που έκανε κομμάτια. Ο κυνισμός του δεν έχει όρια», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «θα πάρει την απάντηση στις κάλπες».
«Έχει αλλεργία, ορκισμένος εχθρός»
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «έχει όμως ιδιαίτερη αξία να επισημάνω κάτι από την χθεσινή του ομιλία, ούτε λέξη για επενδύσεις. Έχει αλλεργία, ορκισμένος εχθρός. Ούτε λέξη για τις μεγάλες επενδύσεις που δεν άφησε να προχωρήσουν» και συμπλήρωσε ότι δεν είπε «ούτε λέξη για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που συνεχώς κουτσουρεύει», «ούτε λέξη για τους χαμένους πόρους του ΕΣΠΑ λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας», «ούτε λέξη για την ανάπτυξη που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καρκινοβατεί».
Σύμφωνα με τη κ. Γεννηματά κ Κυβέρνηση Τσίπρα φεύγει αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά: «χαμηλή ανάπτυξη με πολύ υψηλή ανεργία, αποεπένδυση του παραγωγικού δυναμικού με πολλές επιχειρήσεις στο «κόκκινο», νέες κοινωνικές ανισότητες και φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, έλλειψη σύγχρονων υποδομών και υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών, ένα τραπεζικό σύστημα που ασφυκτιά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αδυνατεί ακόμη να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά την οικονομία»
Και ακόμη: «Φεύγει αφήνοντας πίσω πολύχρονες δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, που οδηγούν σε εξοντωτική φορολογία και σε κατάσταση μόνιμης υπανάπτυξης όλη την οικονομία».
Όσο αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπάρχουν δύο λέξεις που αντικατοπτρίζουν την στάση της απερχόμενης Κυβέρνησης : «εχθρική αντιμετώπιση», ανέφερε και τόνσιε ότι «δεν είναι μόνο το ότι δεν έγινε τίποτε για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες παθογένειες: η γραφειοκρατία, οι εμπλοκές στην αδειοδότηση, υψηλοί φόροι και εισφορές, οι καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης κλπ».
«Δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις ως ποσοστό κυμαίνονται σήμερα στο 12% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20%)», επισήμανε.
Η κ. Γεννηματά παρέθεσε τρεις προυποθέσεις που θα εξαλείψουν τις αβεβαιότητες:
Να τελειώνουμε με την πόλωση, την υποβάθμιση των θεσμών και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδύσεις, να υπάρξει πολιτική σταθερότητα
Ένα προοδευτικό αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική Ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την έξοδο από την κρίση, και την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες κωδικοποιούνμται ως εξής:
1ον: Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης
2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.
3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
4ον : Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.
5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο.
6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα.
7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.
8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
9ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.
10ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.