Φάμελλος: «Έμπρακτη συγγνώμη στα θύματα και την ελληνική κοινωνία»

Φάμελλος: «Έμπρακτη συγγνώμη στα θύματα και την ελληνική κοινωνία»

«Η έμπρακτη συγγνώμη μας στα θύματα, αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι η αναστολή των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία», τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.

«Να μην εγκλωβιστεί ξανά κανένας συμπολίτης μας σε μία περίφραξη που του στερεί τη διέξοδο προς τη σωτηρία, να μην εγκλωβιστεί ποτέ ξανά κανείς σε ένα πλημμυρισμένο ρέμα. Διότι μία συγγνώμη που δεν εμπεριέχει έμπρακτες αλλαγές στην καθημερινότητα και στη ζωή του τόπου μας θα ήταν απλώς για δημόσια κατανάλωση», εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «η κυβέρνηση δεν φοβήθηκε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το καταστροφικό φαινόμενο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική».

«Να επενδύσουμε σε διαδικασίες συναγερμού και εκκένωσης»

Όσον αφορά τα σχέδια πολιτικής προστασίας, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό, με βάση τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας εντοπισμού του κινδύνου και ενημέρωσης των πολιτών.

«Αυτό που μας λείπει είναι η ενσωμάτωση στην καθημερινότητά μας βασικών πρακτικών της πολιτικής προστασίας. Πρέπει όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τις διαδικασίες αυτές. Γι’ αυτό χρειάζεται τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και εμείς να επενδύσουμε σε πιλοτικές διαδικασίες συναγερμού και εκκένωσης, για να είμαστε προετοιμασμένοι σε δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει σχετικά.

Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος σχολιάζει καυστικά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τις κατηγορίες του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επί 3,5 χρόνια ανέβαλε την εκτέλεση 1.639 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης.

«Η κυβέρνηση που συμμετείχε ο κ. Σκρέκας μείωσε τους προϋπολογισμούς όλων των δημόσιων οργανισμών και το προσωπικό, αποδεικνύοντας ότι δεν τους ενδιέφεραν οι δημόσιες λειτουργίες, όπως αυτές των κατεδαφίσεων και της μείωσης της αυθαιρεσίας», σχολιάζει και προσθέτει:

«Επίσης, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πέρασε ειδική τροπολογία (Ν. 4280) για να μην κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες ταβέρνες στο Σχινιά, πράξη που εκκρεμούσε σχεδόν είκοσι χρόνια».

Loading