Το μήνυμα ότι η Ανατολική Αττική θα είναι η περιοχή που θα γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις, ώστε να αναιρεθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
«Το οφείλουμε στους πολίτες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας. Το οφείλουμε και στα θύματα της τραγωδίας που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Φάμελλος.
Αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως δεν μπορεί να το συνηθίσει ο άνθρωπος αυτό που έγινε και υπογράμμισε: «Δεν μένουμε μόνο στις ευθύνες. Μας απασχολούν και οι αιτίες, διότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που έγινε».
Σχετικά με το ζήτημα της κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέστησε σαφές πως οι κατοικίες που είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιαστικά άλση, σε ρέματα, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. «Πρόκειται για απαράβατο κανόνα, όπως και η κήρυξη της αναδασωτέας είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή που πιθανόν να έχει πυρκαγιές» συμπλήρωσε.
Εκτός από τα δάση και τη δασική στρατηγική, τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο αιγιαλός, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιοκτησία που κάποιοι μπορούν να κλείνουν σε μήκος χιλιομέτρων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Ανατολική Αττική ήδη από τη δεκαετία του ’60 οι κατοικίες έχουν κλείσει σχεδόν όλο το μέτωπο του αιγιαλού, χωρίς να αφήνουν διόδους, αποκλείοντας έτσι και το δικαίωμα στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα, στο Μάτι και πρόσθεσε:
«Μία από τις παρεμβάσεις μας θα είναι η αποκατάσταση, με καθαιρέσεις όπου χρειαστεί, της πρόσβασης στον αιγιαλό και η καθαίρεση των περιφράξεων που είναι παράτυπες και κόντρα στην πολεοδομική νομοθεσία, γιατί ο αιγιαλός είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως είναι το νερό και το περιβάλλον. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτών των φαινομένων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ