Φάμελλος: «Κανένας πολίτης δεν θα δεχτεί να παραμείνουν μάντρες στον αιγιαλό»

Φάμελλος: «Κανένας πολίτης δεν θα δεχτεί να παραμείνουν μάντρες στον αιγιαλό»

«Κανένας πολίτης δεν θα δεχτεί να παραμείνουν μάντρες που κόβουν την πρόσβαση προς τον αιγιαλό και να αμφισβητείται το δικαίωμα της ζωής, προκειμένου να συντηρείται η μικρή ή μεγάλη αυθαιρεσία» δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος μιλώντας στο Ρ/Σ 24/7 σημείωσε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την προηγούμενη βδομάδα έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να δοθεί συγχωροχάρτι στην αυθαιρεσία.

Όπως επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο περιορισμός τα τελευταία δέκα χρόνια των προϋπολογισμών και του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, που πέρα από μνημονιακή υποχρέωση υπηρετήθηκε με ζήλο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, έχει αντίκτυπο και στις κατεδαφίσεις. Η επιλογή της μείωσης και του περιορισμού της δημόσιας διοίκησης οδήγησε στην αύξηση της αυθαιρεσίας και στην αμφισβήτηση της αξίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής: “Εμείς έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε και με προϋπολογισμούς και με προσωπικό, όπως ανακοίνωσε και χθες ο Πρωθυπουργός, τα Παρατηρητήρια της Αυθαίρετης Δόμησης, ώστε όλοι οι μηχανικοί της χώρας να είναι πλέον ελεγκτές δόμησης. Αυτό αποτελεί μια κίνηση που θα πολλαπλασιάσει συντριπτικά το δυναμικό που θα έχουμε στα χέρια μας για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης. Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τους φορείς που υλοποιούν το έργο των κατεδαφίσεων”.

Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε στη συνέχεια ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επέλεξε να δημιουργήσει μια νέα διαδικασία σύνταξης πρωτοκόλλων κατεδάφισης χωρίς διοικητικά κωλύματα. Δηλαδή οι αποφάσεις των δύο Υπουργών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, δεν θα έχουν τις καθυστερήσεις που είχε μέχρι τώρα η διαδικασία των αυθαιρέτων (προσφυγές, Συμβούλια Χωροταξίας, διοικητικά δικαστήρια) και θα μπορεί να υπάρχει διαδικασία προσφυγής μόνο στο ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια η διαδικασία των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.

“Βρήκαμε φακέλους 25ετίας σε κάποια συρτάρια στον έλεγχο που κάναμε όταν ζητήσαμε να δούμε πού βρίσκονται όλες αυτές οι πράξεις. Έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες δόμησης των περιοχών, που επλήγησαν, να φέρουν όλα τα πρωτόκολλα και τις αυτοψίες που έχουν κάνει στις μάντρες και στις περιφράξεις. Αυτό που θέλει η κοινωνία μας, και το ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας, είναι να γνωρίζει πλήρως και τις ευθύνες αυτών που υπέγραψαν για πιθανές αυθαιρεσίες”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι συμφέροντα που συνδέονταν με καταπατήσεις και τροποποίηση δασικών χρήσεων δεν επέτρεψαν την ένταξη των περιοχών στο σχέδιο. Η πολεοδόμηση απαιτούσε εισφορά σε γη, καθώς και χαρακτηρισμό αν μια έκταση είναι δασική ή όχι. Το ΥΠΕΝ από το 2017, πολύ πριν από τις πυρκαγιές, λόγω των δασικών χαρτών διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολεοδομικές μελέτες από το 1992 και το 1994 που δεν τελείωσαν ποτέ, γιατί τα συμφέροντα ήταν πολλά και δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα.

“Ως κυβέρνηση, προγραμματικά είχαμε δηλώσει ότι θα λύσουμε το ζήτημα όσον αφορά τη δασική και πολεοδομική νομοθεσία και είμαστε απόλυτα συνεπείς. Τον Μάιο του 2016 εγκρίθηκε ο νόμος για τους Δασικούς Χάρτες, το 2017 αναρτήθηκε το 35% σε όλη την Ελλάδα, τώρα βρισκόμαστε στο 47%, θα φτάσουμε στο 55% στο τέλος της χρονιάς και το 2019 θα έχουμε τελειώσει. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είχε γίνει ποτέ, δεν την είχε τολμήσει κανένας. Το Παρατηρητήριο για την Αυθαίρετη Δόμηση και η αλλαγή αρμοδιοτήτων θεσπίστηκαν τον Οκτώβριο του 2017, δεν είναι κάτι που κάναμε τώρα. Δουλεύουμε δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, όπως και το Κτηματολόγιο και τη χάραξη του Αιγιαλού. Πρέπει επίσης να σας πω ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ φέτος τον Φεβρουάριο ακυρώσαμε τροπολογίες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που επέτρεπαν αυθαίρετες κατασκευές στο πάρκο του Σχινιά στην Ανατολική Αττική και άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Διότι υπήρξαν πολλαπλές νομοθετικές πρωτοβουλίες το 2014 για συντήρηση αυθαιρέτων και μη επιβολή προστίμων, και αυτά είναι γνωστά”, σημείωσε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους όσον αφορά τη δημόσια υγεία εξαιτίας των πυρκαγιών, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή και κανόνες αλλά όχι ανησυχία και πανικός. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τοξικούς αέριους ρύπους σήμερα στην περιοχή. Χρειάζεται προφύλαξη κατά τη διάρκεια εργασιών και καθαρισμών, καθώς και η τήρηση των κανόνων διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων που έχουν δοθεί στους ΟΤΑ. Έχουν γίνει πολλαπλές αναλύσεις στο νερό και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις από την ΕΥΔΑΠ ότι το νερό είναι απόλυτα κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει συσταθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και γίνονται έρευνες και δειγματοληψίες στον θαλάσσιο χώρο, για την ποιότητα του θαλάσσιου νερού και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ταυτόχρονα, έχει δοθεί εντολή έρευνας στον Δημόκριτο για πιθανούς ρύπους.

“Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να μην υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος μέχρι τον χειμώνα. Μετά την πυρκαγιά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους και αυξημένης ταχύτητας των πλημμυρικών ροών. Ήδη δουλεύουν πάνω σε αυτό οι υπηρεσίες αναδάσωσης για τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να γίνουν κορμοδέματα με τους κορμούς που κόβουμε τώρα από τις καμένες εκτάσεις και μικρά φράγματα με συρματοκιβώτια. Κάτι αντίστοιχο υλοποιήσαμε και πέρυσι στον Κάλαμο και ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μήνες. Μέσα στον Αύγουστο θα δεσμευτεί και ο προϋπολογισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος, και αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ στην πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία της πυρκαγιάς και επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται προγράμματος και πρότασης σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και τοπικά είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο, διότι τα στελέχη της πολλές φορές έβαλαν πλάτη σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και σε τροπολογίες για τη μη κατεδάφιση και τη μη είσπραξη προστίμων για δασικές αυθαιρεσίες: “Η Νέα Δημοκρατία όμως δεν ανησυχεί μόνο γιατί η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν πολιτική επιλογή για τους πολίτες και δεν πέτυχε το σενάριο της παρένθεσης. Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι οι μόνοι που μπορούν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα που είναι πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό τους ανησυχεί περισσότερο.

Η έλλειψη πολιτικής πρότασης τους έχει απομονώσει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και από τον χώρο της εργασίας και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Εξάλλου υπάρχει και μια ακόμα μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Για πολλούς πολιτικούς της Μεταπολίτευσης η πολιτική είναι κληρονομικό δικαίωμα, αυτοί είναι οι γόνοι της εξουσίας της Μεταπολίτευσης. Εμείς είμαστε και ήμασταν έξω και πέρα από κυκλώματα και εξουσία. Και εμείς μιλάμε για το συμφέρον της χώρας, δεν κάνουμε προσωπική πολιτική”.

Loading