Για τις δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς της Ινδίας, τη στρατηγική για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, το άνοιγμα της σχολής ξεναγών και τη δημιουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Εν αναμονή της άφιξής του στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει μεγάλο πλούτο, άπειρες δυνατότητες και πολύ μεγάλο πληθυσμό, με την οποία η συνεργασία μπορεί να είναι σε πολλαπλά επίπεδα. «Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα που ενδιαφέρει και το Υπουργείο μας, υπάρχει το τελευταίο διάστημα αύξηση του αριθμού των Ινδών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται το βιοτικό τους επίπεδο: αναμένεται από 20 εκατομμύρια που είναι σήμερα αυτός ο αριθμός, να ανέβει στα 50 εκατομμύρια.
Εμείς ως Υπουργείο κάνουμε μια χαρτογράφηση στην Ινδία για να δούμε τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν οι αριθμοί των Ινδών τουριστών να είναι αυξημένοι. Παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση, ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση. Τα ζητήματα με τη βίζα, τα ζητήματα των απευθείας συνδέσεων είναι θέματα τα οποία έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων με την πρεσβεία της Ινδίας και με την πρώτη ευκαιρία θα προχωρήσουμε σε συναντήσεις και επαφές με τους φορείς της Ινδίας στη χώρα τους.
Ίσως η ΔΕΘ να είναι μια ευκαιρία να συναντήσουμε κάποιους από αυτούς και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας στη χώρα τους, την Ινδία, για να προχωρήσουμε συμφωνίες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα και σε αυτήν την αγορά», σημείωσε ο υπουργός.
Σχεδιασμός για τις αγορές-στόχους
Ερωτηθείς για το πώς και με ποιους θα γίνει ο σχεδιασμός των νέων αεροπορικών συνδέσεων που αναμένονται να προκύψουν με την ολοκλήρωση των έργων του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι «όλοι οι ‘παίκτες’ πρέπει να παίξουν το ρόλο τους. Αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα. Θα υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα δώσει αυτόν το μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να γίνουν διάφορες κινήσεις.
Έχουμε ήδη μιλήσει και μιλάμε με τα στελέχη της Fraport και μας ενημέρωσαν για τα προγράμματα, γιατί ζητήσαμε να υπάρχει δυνατότητα κινήτρων, ώστε να υπάρξουν και το χειμώνα αεροπορικές συνδέσεις και έτσι να ανοίξουν οι αγορές. Αυτό υλοποιείται ήδη από τη Fraport καθώς υπάρχει ένα πρόγραμμα μείωσης των τελών τους χειμερινούς μήνες και πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι όταν δημοσιοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου και έχουν εξετάσει ποιες είναι οι αγορές-στόχοι, ποιες θα διατηρηθούν και ποιες θα ενισχυθούν, τότε το Υπουργείο θα είναι σε θέση «πολύ πιο συγκεκριμένα να μιλήσει με αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια αλλά και το Υπουργείο Υποδομών, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει μερίδα των αεροδρομίων».
Σύντομα το άνοιγμα της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενος στη Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι «το πρόγραμμα για τις σχολές ξεναγών έχει ξεκινήσει. Περάσαμε και μια διάταξη για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό έχει έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό. Η σχολή της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα θα ανοίξει, δεν έχω να σας πω συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά είναι στις προτεραιότητές μας όλες οι σχολές των ξεναγών να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό».
Τον Οκτώβριο το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού
Από την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει επισκέψεις σε Ιωάννινα, Γρεβενά, Σιάτιστα και Κοζάνη για να ενημερωθεί αλλά και να ενημερώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
«Πρόκειται για ένα Συμβούλιο το οποίο θα συγκαλείται με τους αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού στο Υπουργείο Τουρισμού κάθε δύο μήνες, με σκοπό να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των ενεργειών, ένας κοινός προγραμματισμός, συνεννοήσεις με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και τον ΕΟΤ για να επιλύονται γρήγορα προβλήματα. Συγχρόνως θα γίνεται μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από τη μια περιφέρεια στην άλλη, παραδείγματα του τι κάνουμε σωστά και πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν και άλλες περιφέρειες για να σταματήσει να υπάρχει σπατάλη και διπλή προσπάθεια, καμιά φορά, ίσως και άσκοποι ανταγωνισμοί.
Όλα αυτά θα δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξει η κάθε περιφέρεια στο μέγιστο τις δυνατότητες που έχει, χωρίς να υπάρχει διπλή χρήση ή σπατάλη πόρων. Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού προγραμματίζεται για το τέλος του Οκτωβρίου».
Νικόλ Καζαντζίδου