«Η Θεσσαλονίκη επίκεντρο των Βαλκανίων»
INTIME

«Η Θεσσαλονίκη επίκεντρο των Βαλκανίων»

Τον κομβικό ρόλο που μπορούν να παίξουν η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια εξήρε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Politik – Μιλάμε Πολιτικά», με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.

Η κα Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο 1ο Βαλκανικό Forum που διοργανώνει το ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα στον ΟΑΣΘ και το σημαντικό ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ενασχόληση νέων με την πολιτική

Αρχικά, η κα Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στην ενασχόληση των νέων με την πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την «υποχρέωση» και εξηγώντας πως το νέο εκλογικό σύστημα την ευνοεί.

«Η ενασχόληση με την πολιτική είναι υποχρέωση κάθε πολίτη, έχει να κάνει με την καθημερινότητα και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένας τρόπος να γνωριστούν οι νέοι άνθρωποι με την πολιτική. Βοηθά σε αυτό και ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίσαμε. Είναι μία ευκαιρία για τους νέους να κάνουν ένα πρώτο βήμα», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να αφήνεις κανέναν να ορίζει την τύχη σου ή τη ζωή σου. Η αποχή από τις εκλογές σού στερεί αυτό το δικαίωμα».

«Να αναδείξουμε το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας»

Αναφερόμενη στο 1ο Βαλκανικό Forum που διοργανώνει το ΥΜΑΘ στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ-Helexpo, με θέμα «Διαβαλκανικές Υποδομές και Δίκτυα Συν-ανάπτυξης – Μοχλοί Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας», η Ελευθερία Χατζηγεωργίου δήλωσε:

«Ο βασικός στόχος είναι να αναδείξουμε το ρόλο της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα Βαλκάνια, το πόσο σημαντικό είναι η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει το επίκεντρο. Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με υπουργούς ανάπτυξης και υποδομών από έξι χώρες, να δούμε το επίπεδο υποδομών και ποια είναι τα δίκτυα που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και τους μηχανισμούς κινητοποίησης και αξιοποίησης του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού. Είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε το μέλλον, κάνοντας τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο των Βαλκανίων».

«Απολύτως επιτυχημένη η επίσκεψη στα Σκόπια»

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός» την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια, εξηγώντας:

«Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη γειτονική χώρα. Η επίσκεψη είχε απολύτως θετική ατζέντα και έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας και στο γειτονικό κράτος να έρθουν πιο κοντά, να συζητήσουν και να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες για τη συνεργασία των δύο χωρών και να δούμε τι προοπτικές ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα απολύτως επιτυχημένο γεγονός, όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να δημιουργήσουν προβλήματα με την ελληνική αποστολή».

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για παλαιοκομματισμό και αποδίδοντάς της ευθύνες για τη στάση κάποιων φορέων, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο τρόπος που αντιμετώπισε τόσο τη συμφωνία, όσο και το ταξίδι του πρωθυπουργού. Δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η συμφωνία για τη βόρεια Ελλάδα – αντιμετωπίζει τα πράγματα με έναν παλαιοκομματικό τρόπο. Δεν προσπάθησαν ποτέ να λύσουν τα προβλήματα, να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα δίνει λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε λόγο και για «μικροπολιτική σκοπιμότητα», χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο» το να έχει κάποιος δραστηριότητα στη γειτονική χώρα και «μετά να το παίζει πατριώτης, λέγοντας “όχι” στην αποστολή και υποστηρίζοντας ότι είναι ντροπή».

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα του ΟΑΣΘ»

Αναφερόμενη στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, η κα Χατζηγεωργίου παραδέχτηκε αρχικά, ότι «προφανώς και υπάρχουν προβλήματα στον ΟΑΣΘ, προφανώς υπάρχουν ελλείψεις λεωφορείων και οδηγών και η διοίκηση προσπαθεί σε καθημερινή βάση να επιλύει προβλήματα».

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη στον ΟΑΣΘ, ότι δηλαδή πέρασε στο κράτος και προσπαθούμε να δούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και πού πήγαν τα χρήματα».

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε να τα λύσουμε», σημείωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, εξηγώντας πως η κατάσταση θα βελτιωθεί με την υπογραφή συμφωνίας με τα ΚΤΕΛ –ώστε κάποια δρομολόγια να περάσουν εκεί– και την αγορά λεωφορείων το επόμενο διάστημα.

«Μας κατηγορούν κάποιοι για τις προσλήψεις, ότι πάμε να βάλουμε δικά μας παιδιά, ξεχνώντας τα χαρτάκια που έστελναν κάποιοι με ονόματα προς πρόσληψη», πρόσθεσε.

«Μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης του ΥΜΑΘ»

Ερωτηθείσα για το ρόλο του ΥΜΑΘ και του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου σημείωσε πως «το γραφείο του πρωθυπουργού ενισχύει τις αρμοδιότητες του υπουργείου, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν» και πρόσθεσε:

«Το ΥΜΑΘ δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να συντονίζει το έργο και τις δραστηριότητες του υπουργείου στη βόρεια Ελλάδα. Βοηθά στο συντονισμό μίας προσπάθειας αναπτυξιακής, για να γίνουν πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα. Συνεπώς, σήμερα η ανάγκη ύπαρξης του υπουργείου είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτό έγινε και από την Κατερίνα Νοτοπούλου, αυτό θα προσπαθήσω να συνεχίσω κι εγώ. Δεν είναι ένα υπουργείο όπου παίρνεις έναν τίτλο και απλώς… χαίρεσαι γι’ αυτό. Εγώ προσπαθώ από το πρωί μέχρι το βράδυ να συναντώ φορείς και πολίτες και να επιλύω προβλήματα».

Η κριτική για τις επιδοτήσεις

Αναφερόμενη στο θέμα των επιδοτήσεων του ΥΜΑΘ, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου υποστήριξε πως «η κριτική που μας ασκήθηκε έχει να κάνει με μια παλιά λογική, γιατί ξέρουν τι συνέβαινε παλιότερα. Αυτά τα αμύθητα χρήματα δεν υπάρχουν πλέον».

«Προσπάθησαν να πουν διάφορα και να μεγαλώσουν το ποσό, για να έχουν κάτι να πουν. Προσπάθησαν να το διανθήσουν, βάζοντας μέσα και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αλλά και ισχυριζόμενοι πως έδωσα χρήματα στο νομικό μου σύμβουλο», ανέφερε στη συνέχεια η υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν έχω νομικό σύμβουλο. Πρόκειται για το νομικό σύμβουλο του κράτους, που δεν είναι μόνο για εμένα. Όλα βγαίνουν στη Διαύγεια (κάτι που δεν ίσχυε επί των ημερών τους), κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για το τι γίνεται. Παλιότερα τα χρήματα που δίνονταν δεν ήταν 200.000, αλλά πάρα πολλά».

Όσο για τις τωρινές επιδοτήσεις, η ίδια εξήγησε: «Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που υπάρχουν σε φορείς και συλλόγους, να ενισχύουν τη δυναμική τους και να κάνουν πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι επιλέγονται, και μάλιστα μέσω διαγωνισμού».

Loading