1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας

Μια νέα συνεργασία ξεκινά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς η σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ συνδιοργανώνει το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας (1st International Conference on Cinema Screenplay, Practice and Research) στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Να επισημανθεί ότι το ΕΑΠ διατηρεί σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, όπου τα υποχρεωτικά μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης. Ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας ήδη τα 300 άτομα, με επιθυμία να φτάσουν τα 700 άτομα στην προσεχή πενταετία.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, με συνεδρίες δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία ενός πλατφόρμας για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με επίκαιρα θέματα που αφορούν την πρακτική και την έρευνα στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών τεχνών, διερευνώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματικών φορέων στον τομέα αυτό.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου καλύπτουν διάφορους τομείς που σχετίζονται με την κινηματογραφική γραφή και έρευνα, εναρμονιζόμενοι με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας (ΣΚΙ)» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και τις ευρύτερες επιστημονικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις του κινηματογράφου. Οι επιλεγμένες ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονική έκδοση πρακτικών του συνεδρίου με διεθνή αναγνωριστικά ISBN και DOI.

Το συνέδριο θα καλύψει τα εξής θεματικά πεδία: Σενάριο, Σκηνοθεσία, Θεωρία του Κινηματογράφου, Ιστορία του Κινηματογράφου, Animation, Μοντάζ και Ειδικά Εφέ, Κινηματογράφος και Εκπαίδευση, Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο, Μουσική και Ήχος στον Κινηματογράφο, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Κινηματογραφικός Φωτισμός, Κινηματογράφος και Λογοτεχνία, Περιβαλλοντικό Ντοκιμαντέρ και Animation.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, επιλέγηκαν προς προβολή φοιτητικές εργασίες που ανήκουν στις θεματικές ενότητες σκηνοθεσίας από τα πρώτα τρία εξάμηνα του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Ο κοσμήτορας της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού σε δηλώσεις του χαιρετίζει την απόφαση του Φεστιβάλ να παρουσιάσει τις εργασίες των φοιτητών, και ανακοινώνει την υποστήριξή του εγχειρήματος και τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη συνδιοργάνωση του 1ου επιστημονικού συνεδρίου Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας, που θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στην πόλη της Δράμας και διαδικτυακά τον προσεχή Δεκέμβριο.

Πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα icc.eap.gr.

Σημαντικές ημερομηνίες και επιστημονική επιτροπή

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, οι σημαντικές ημερομηνίες του συνεδρίου είναι οι εξής: Στις 30 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων. Στις 10 Οκτωβρίου, ειδοποίηση αποδοχής. Στις 15 Νοεμβρίου, παραλαβή τελικής μορφής εισηγήσεων μαζί με την αντίστοιχη υποβολή αντιτίμου συμμετοχής για τα άρθρα. Στις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωση του τελικού προγράμματος. Στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι: Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΑΠ (πρόεδρος), Στέλιος Ζερεφός, καθηγητής ΕΑΠ, Ευθύμιος Ζέρβας, καθηγητής ΕΑΠ, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κολαξίζης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ηρώ Λάσκαρη, επίκουρη καθηγήτρια ΕΑΠ, Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Σπύρος Σιάκας, αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ, Έλενα Εφεόγλου, Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play